DELA
Foto: Pressbild

Finnlines: Vi kan börja gå till Mariehamn

Finnlines siffror fortsätter peka uppåt.När rederiet sätter in nya fartyg till Åland nästa år står passagerartrafiken från fastlandet i fokus.– Om marknaden kräver det, kanske vi behöver gå till Mariehamn, säger Finnlines vd Tom Pippingsköld.

Grimaldiägda fraktspecialisten Finnlines tappade visserligen omsättning och omfattades inte av samma statliga stöd som Viking Line och Tallink – men slutade aldrig leverera under pandemin. Och man har kommit upp ur gropen. Halvårsrapporten för 2022 visar på en 50-procentig resultatförbättring och omsättningen är upp med 32 procent och över nivåerna före pandemin. I detta ska beaktas att Finnlines i mars slutade gå till ryska hamnar.

– 6-7 procent av vår omsättning kom från Ryssland, säger Tom Pippingsköld, tidigare finanschef och numera vd sedan maj.

– Men det ser ganska bra ut, så det här kan bli vårt bästa år, konstaterar han.

Finnlines har under sommaren öppnat en ny rutt mellan Irland och Belgien, och ökat kapaciteten rejält på långlinjen Helsingfors-Bilbao, med de tre fartygen Finneco I, II och III. Finska kunder står för nära hälften av omsättningen trots att man angör många östersjöhamnar och atlantkusten. Dessutom är passagerartrafiken på en högre nivå än före pandemi.

Nu höjer man blickarna mot Nådendal-Långnäs-Kapellskär. Där har marknadsförutsättningarna förändrats i år med Viking Lines uppdaterade flotta – och TallinkSiljas färska besked att man går ner på ett fartyg från och med september. Finnlines räknar med att öka inom både frakt och passagerarantal på sträckan.

– Det har alltid varit ganska tufft på den rutten, särskilt mellan Viking Line och Tallink. Men vi satsar inte på nöjeskryssningar, utan på nyttotrafik, säger Tom Pippingsköld och utvecklar:

Han framhåller att Finnlines rör sig i ett annat segment som fraktbolag då ett av rederiets fartyg har samma fraktkapacitet som fyra Viking- och Siljafartyg tillsammans.

– Den frakt de kan ta är så liten i jämförelse.

– Sen har vi en bekvämare tidtabell, då vi avgår 11.45 från Nådendal vilket gör att även de som kommer från huvudstaden slipper kliva upp så tidigt.

I juni och oktober nästa år levereras nytillskotten FinnSirius och Finncanopus från varvet – dels med 30-40 procent högre fraktkapacitet (från 7 000 till 10 000 längdmeter) än dagens fartyg och med en kraftigt utökad satsning på passagerarna. I dag tar ett Finnlinesfartyg 550 passagerare, de nya har kapacitet för 1 100.

– Det blir fler restauranger, men varken nattklubb eller karaoke. Det är ändå nyttopassagerarna vi kommer vända oss till, bland annat de som bor på Åland.

Tom Pippingsköld framhåller sträckan Nådendal-Långnäs som den viktigaste ur passagerarsynpunkt, och att man av naturliga skäl riktar sig mot bil-, mc- och cykelburna kunder.

– Finländare tycker om att resa till Åland mellan maj och september. Vi ser trafiken mellan Finland och Åland som den viktigaste i den här satsningen. Därefter kommer Nådendal-Kapellskär, som våra nyttopassagerare kommer använda mer.

När du säger Åland, menar du då Långnäs eller är Mariehamn ett alternativ under högsäsong?

– Inte har vi vissa planer på att gå till Mariehamn, men om marknaden kräver det så kanske vi behöver parkera i Mariehamn i veckosluten. Men Långnäs är vår hamn nu.

Så det är möjligt att ni tänker om?

– Ja kanske. Men inget är planerat.

Tallink redovisade sin halvårsrapport förra veckan. Viking Lines kommer den 26 augusti.

Finnlines H1 och Q2 2022

MEUR jan-juni 2022 (2021) apr-jun 2022 (2021)

Omsättning 356,9 (270,8) 199,9 (146,8)

Rörelseresultat 97,7 (71,0) 62,1 (40,8)

Resultat 56,3 (36,3) 41,2 (23,1)

Intäktsfördelning

Frakt 318 (244)

Passagerartrafik 25,6 (14,2)

Hamnverksamhet 13,2 (12,6)

2019 omsatte Finnlines 574,8 MEUR, med ett rörelseresultat (EBITDA) på 169,8 MEUR. Då uppgick fraktintäkterna till 491 MEUR och passagerarintäkterna till 59,9 MEYR.