DELA
Foto: Jutta Valkeinen

Finlands miljövänligaste färja snart i trafik

För ögat ter hon sig gul men egentligen är den nya landsvägsfärjan landets grönaste. Färjan heter Elektra och ålänningen Kaj Jansson har varit projektledare för bygget. Före midsommar ska hon börja trafikera passet Nagu-Pargas i Åbolands skärgård.
Finlands nyaste och största landsvägsfärja heter Elektra och kommer inom kort att trafikera rutten Nagu-Pargas i Åbolands skärgård. Färjan döptes den 29 maj i Åbo i närvaro av fartygets gudmor, trafikminister Anne Berner.

Elektra är förutom Finlands största, landets mest miljövänliga färja. Elektra är en hybridfärja som främst drivs på landproducerad el men hon är också försedd med dieseldrivna generatorer. Dessa kan tas i bruk vid elavbrott eller under vintern då hårda isar gör att körtiden förlängs.

Mannen som suttit vid rodret för projektet är ålänningen Kaj Jansson. Elektra är det nionde fartyget som Jansson som projektledare varit med om att bygga. Han var länge teknisk chef på Viking Line och senare landskapets rederichef.

– Det är intressant med Finlands första batteridrivna färja. Man vill vara med där utvecklingen leder, säger Jansson om varför han valde att tacka ja på förfrågan om att bli projektledare över färjbygget.

Färjan har byggts i Gdynia i Polen av varvet Crist S.A.

– Samarbetet med rederiet har gått bra. Kvaliteten på produkten är riktigt bra och vi är nöjda, säger han.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!