DELA

Storfifflare eftersöks på Åland

En man bosatt på Åland var huvudperson i ett reportage i radioprogrammet ”I lagens namn” på P1 under söndagen.

– Man borde omedelbart ha gjort en brottsanmälan, säger landshöving Peter Lindbäck till P1.
Anders Wahlström, som är hans fiktiva namn i reportaget, ska ha köpt trettio företag under de senaste åren, som han sedan tömt på tillgångar och därefter drivit till konkurs eller sålt. Han beskrivs i programmet som ”en person som gång på gång köper bolag, drar på sig skulder och sedan försvinner, utan att få näringsförbud och utan att myndigheterna lägger ihop mönstret.”

Vid ett köp av en klädbutik i Sverige hade han visat upp ett finskt körkort med ett finskt personnummer.

– Han lät trovärdig och seriös och mycket angelägen om att köpa butiken, säger mannen som sålde sin butik till Anders Wahlström till P1.

Tömde företag

 

2010 försattes bolaget i konkurs med skulder på nästan en miljon kronor. Och det här mönstret upprepar sig enligt P1:s granskning. Företagen han har köpt upp är allt från guldsmedsbutiker till byggföretag. Den gemensamma nämnaren är att han hittat annonserna på Blocket och att butikerna har god kreditvärdighet. Det klassiska brottsupplägget är enligt reportaget ”att köpa upp bolag, använda dess goda namn för att ta en stor mängd krediter, gå i konkurs och sedan försvinna.

När Anders Wahlström skulle teckna ett hyresavtal 2010 så hade han uppgett att han bodde på Åland och att det där inte är lika enkelt att kolla upp personers kreditvärdighet.

Då hade han i stället hänvisat till Ålandsbanken som till hyresvärden verifierat att Anders Wahlström hade god ekonomi.

Wahlström skrev sig på Åland under ett namn han inte längre använder, med hjälp av ett pass där fel namnuppgift fanns. Utifrån passets uppgifter fick han finskt körkort och personnummer.

Detta upptäcktes av finska myndigheter när de kollade med skatteverket i Sverige. Ändå gjordes ingen anmälan från åländskt håll.

– Man ska sätta polisen på honom, säger Peter Lindbäck, landshövding och chef över folkbokföringen på Åland, till P1.

Borde gått till botten

 

Chefsåklagare Stefan Lundberg på Ekobrottsmyndigheten säger att det är helt uppenbart att de borde ha varit mer aktiva i fallet.

– Vi borde ha gått till botten med den här personen. Det kommer anmälningar hela tiden, säger han till P1.

I slutet av programmet sätter reportern ut en fiktiv annons på Blocket.

Anders Wahlström ringer inom en halvtimme tillbaka och vill köpa det utannonserade byggföretaget.

När han förstår att han ringt upp en reporter vill han inte medverka med sin egen röst, men säger till reportern Mattias Pleijel att han inte har haft några oärliga avsikter i företagsköpen.

Han har sålt dem vidare och har inget ansvar för de försvunna tillgångarna i företagen.