DELA
Foto: Stefan Öhberg

Fifax håvar in 12 miljoner i investering

 

Fifax Ab, som specialiserar sig på landbaserad fiskodling, har avslutat en finansieringsrunda som gett 12 miljoner. Den nya finansieringen kommer att användas för att för att stöda företagets tillväxt. 

 

De nya investerarna som deltog i finansieringsrundan är Tesi, Turret, Sparbanken Miljö och Veritas, samt en grupp privatinvesterare. Av bolagets nuvarande investerare deltog bland annat Holdix, FV Group, Etrisk och Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag i rundan.

– Vi glädjer oss åt att hållbar livsmedelsproduktion intresserar nya investerare, säger Samppa Ruohtula, verkställande direktör vid Fifax.

Finansieringen kommer att göra det möjligt att accelerera produktionen, bland annat genom att öka biomassan, och möjliggör även investeringar inom försäljning och marknadsföring. Bolaget kommer även att fortsättningsvis optimera sina processer och tekniska lösningar.

Fifax produktionsanläggning på Åland har potential att odla regnbågslax för finska och svenska marknaden med en årstakt på över 3 200 ton. Efter att ha nått full produktionsvolumn hör bolagets anläggning, som för närvarande sysselsätter cirka 25 personer, till de största inom branschen i Nordeuropa.