DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>HUSGAVEL En sotig husgavel och murstocken är det enda som återstår av huset som totalförstördes i en brand i april 2013. Snart inleds rättegången där husägaren åtalas för försäkringsbedrägeri.

Fick ut 230 000 euro – nu åtalas husägaren

Var branden i boningshuset i Lemland Bistorp i april 2013 anlagd? Hade ägaren tänt på huset och lät huset brinna ner för att få ut försäkringspengarna?

Det ska tingsrätten ta ställning till i rättegången den 30 juni.

Den 10 april för tre år sedan, klockan 23.27 på kvällen, fick alarmcentralen larm om att ett bostadshus en bit in på Bistorpsvägen brann. Lemlands frivilliga brandkår var först på platsen och då var övervåningen på tvåvåningshuset redan övertänd.

När räddningsverket kom fram brann det överallt. Också Strandnäs och Gottby frivilliga brandkårer deltog i arbetet med att släcka trähuset, en äldre byggnad som byggts om flera gånger.

Vid fyratiden på morgonen drog brandkåristerna omkull väggarna och eftersläckningsarbetet inleddes. Ingen befann sig i huset när det började brinna. Ägaren, en man i 30-årsåldern, hade åkt till Sverige samma dag.

Dagen efter branden utförde polisen en teknisk undersökning på brandplatsen och flera personer förhördes. Prover togs och skickades iväg på analys.

Det tog inte länge förrän polisen fattade misstankar om att branden var anlagd. Enligt polisen fanns det oklara omständigheter kring orsakerna till att huset började brinna och misstankarna riktades snabbt mot husets ägare.