DELA
Foto: iStockphoto<07_Bildrubrik>FÖRSÖK Mannen knäppte byxorna och sa något om att ”det skadar ju aldrig att försöka”, berättade kvinnan i rätten. Bilden är arrangerad och har inget med fallet att göra.

Fem månaders fängelse för tvingande till sexuell handling

En man har av Ålands tingsrätt dömts till fem månader villkorligt fängelse för tvingande till sexuell handling. Han dömdes mot sitt nekande.
Mannen har tillsammans med sin vän varit ute på nattklubb och där träffat en kvinna och hennes vän. De har efter krogen gått till en lägenhet där kvinnans vän och mannens vän har avlägsnat sig till sovrummet. Under tiden har mannen ha försökt närma sig kvinnan på diverse sätt, bland annat genom att lägga sig på henne. Han har även dragit ner hennes strumpbyxor och trosor och juckat mot henne.

Kvinnan har vid upprepade fall sagt åt mannen att hon inte är intresserad och han har då lugnat sig men sedan gjort nya försök tills han till sist blev avbruten av kvinnans vän.

Mannen säger att kvinnan har varit den pådrivande men tingsrätten bedömer kvinnans berättelse som mer trovärdig då hon bland annat har vittnen som hon pratat med direkt efteråt och hon har även konsulterat vårdpersonal innan hon gjort anmälan.

Båda männen har också efter att anmälan lämnades in försökt utöva påtryckningar för att anmälan skulle tas tillbaka.

Mannen döms att betala 1 000 euro till kvinnan för psykiskt lidande då hon efter händelsen inte har känt sig trygg hemma ensam och känt oro för samtal från okända nummer. Mannen ska också betala rättegångskostnaderna samt kostnaderna för bevisningen i målet. Han döms till fem månaders villkorligt fängelse. (jo)