DELA
Foto: Ida K Jansson

Fastighetsskatten under lupp på nytt

Det kan bli ett nytt lagförslag gällande fastighetsskatten för 2018.

– Vi ska i augusti göra en slutgiltig bedömning, säger finansminister Mats Perämaa.
Det var i slutet av juni som president Sauli Niinistö slutligen fällde landskapslagen om fastighetskatten. Beslutet kom som en hård smäll för landskapsregeringen men det är de åländska fastighetsägarna som betalar priset och sedan dess har tongångarna gått heta om hur man ska lösa situationen. Oppositionen lovade lämna in en lagmotion i frågan och Centerpolitikern Harry Jansson bjöd in finansminister Mats Perämaa på ett möte som hölls på torsdagen.

– Vi har hela tiden, landskapsregeringen och hela lagtinget, haft målsättningen att lösa frågan. Vi var eniga om förslaget som vi tog tidigare, men det föll i lagkontrollen. Vi har ännu samma målsättning, säger Perämaa.

I förslaget fanns en del som gällde 2018 och 2019 och i lagkontrollen föll båda delarna.

– Vi ska nu lämna in förslag som åtminstone gäller 2019, men vi ska i augusti göra en slutgiltig bedömning om det finns ännu alternativ för 2018.

Om det blir oppositionen eller regeringen som lämnar in motionen eller förslaget spelar dock ingen större roll konstaterar finansministern.

– Hittar vi en metod så är det bäst att lämna in gemensamt. Om vi inte tror det finns ett sätt att lösa det, så spelar det ingen roll om det är lagförslag eller en motion.