DELA
Foto: Jonas Edsvik

Färre mellanhänder genom fiskeauktion

Föreningen Ålands fiskare är delägare i Stockholms fiskeauktion som öppnar för försäljning den 11 november.

– Det här är en jätteintressant möjlighet, säger Fredrik Lundberg, verksamhetsledare på Ålands fiskare.
Stockholms Fiskeauktion, ett bolag som är majoritetsägt av yrkesfiskare och också Ålands fiskare r.f. är delägare i. Bolaget är med i det multinationella nätverket Pefa. Pefa är ett akutionsnätverk där budgivningen sker online och kunden kan köpa fisk från Sverige, Danmark, Nederländerna och Italien.

– Det är en möjlighet för de åländska fiskarna att utvidga sin marknad. Den åländska marknaden är bra – men liten. Genom auktionen kan de åländska fiskarna sälja sin fisk med färre mellanhänder som i sin tur förhoppningsvis leder till mer pengar i handen, säger Fredrik Lundberg.

Han säger att åländsk fisk nog kommer att finnas till försäljning på Stockholms Fiskeauktion redan i höst men att man tror sig kunna öka andelen åländsk fisk under våren.

– Vi får se hur priserna utvecklar sig. Vi är väderberoende, transporten måste beaktas och så håller vi på med en utredning gällande skattegränsen – så vi har en den praktikaliteter att lösa. I bästa fall kommer man kunna köpa både vildfångad och odlad åländsk fisk på Stockholms Fiskeaution. Vi får se vart utvecklingen bär av.

I Nynäshamnsposten säger Henrik C Andersson, som är styrelseledamot i Carl Smitts stiftelse för främjandet av havsfisket, att han tror att Stockholms Fiskeaution kommer att gynna torskfisket i Ålandshav.