DELA

Färjpersonal avvärjde gruppvåldtäkt

Fyra män misstänks för försök till våldtäkt efter en nöjeskryssning med Viking Lines kryssningsfärja Cinderella i helgen.

– De som står misstänkta har förhörts av polis men de har inte frihetsberövats. Det fanns inte tillräckliga skäl för anhållande, säger Peter Claeson, chefsåklagare vid City åklagarkammare i Stockholm.
Fyra män i 20 -25-årsåldern stod i söndags misstänkta för försök till gruppvåldtäkt efter en incident på en nöjeskryssning med kryssningsfartyget Cinderella under lördagskvällen. Initialt rapporterades det om en misstänkt, fullbordad våldtäkt, rykten som snabbt dementerades från Viking Lines sida.

Enligt Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör på Viking Line, var det aldrig tal om någon våldtäkt. Hon säger att personal på båten uppmärksammat en potentiellt riskfylld situation och lyckades avvärja den innan någonting mer hann inträffa.

Utbildat personal

– Vi har skolat vår personal i att vara uppmärksam. I detta fall märkte man att en situation som såg ut att gå snett och man hann ingripa. Det var aldrig fråga om någon våldtäkt, men kunde ha blivit det, säger hon.

Enligt uppgifter till SVT handlade det om en flicka som ”blev onödigt mycket uppmärksammad av en grupp unga män”.

– De serverade henne drinkar och försökte locka ner henne till en hytt, säger Johanna Boijer-Svahnström i ett uttalande till SVT.

När fartyget tog kaj i Stockholm under söndagen greps männen av Södermalmspolisen i Stockholm.

– De har varit här under dagen men de är inte längre kvar, säger Magnus Nilsson, stationsbefäl vid Södermalmspolisen.

Nu ligger utredningen på avdelningen för grova brott vid citypolisen i Stockholm. Vidare utredning kommer att göras för att säkerställa alla detaljer kring händelsen.

– Det finns saker att utreda men någonting mer kan jag inte uttala mig om. Det är åklagaren som tar beslut om hur man går vidare med fallet, säger Helena Mårtensson gruppchef vid Citypolisen i Stockholm och handläggare för det aktuella ärendet.

Chefsåklagare Claeson vill heller inte uttala sig ge några närmare detaljer om fallet med hänvisning till förundersökningssekretessen.

– Det är fortsättningsvis rubricerat som misstänkt försök till våldtäkt, säger han och meddelar att han kommer att se över ärendet igen innan han beslutar om hur han tänker gå vidare med fallet.

Enligt regelboken

”Misstänkt gruppvåldtäkt på Cinderella”, ”Gruppvåldtäkt misstänks på färja”. Så löd rubrikerna i svenska medier under måndagen. Rubriker har enligt Boijer-Svahnström rört upp känslor bland personalen ombord.

– Personalen på Cinderella är bestörta över rubriceringarna i svensk media, eftersom man denna gång verkligen skött det” by the book”. Det förebyggande arbete vi gjort har denna gång burit frukt. Vi har även diskuterat med flickan, säger hon.