DELA

Färjevåldtäkt till Högsta domstolen

Hovrätten friade tidigare i år två av de tre män som dömts för grov våltäkt efter en nöjeskryssning på Viking Lines m/s Cinderella. Nu överklagas hovrättsdomen till högre instans.

”Vi ger oss inte”, skriver kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz i ett inlägg på Instagram.
Nya Åland har tidigare rapporterat de tre männen i 30-års åldern som dömts för att de tillsammans våldtagit en ung kvinna flera gånger i en hytt under en resa med m/s Cinderella i februari förra året. Inledningsvis dömde Södertörns tingsrätt samtliga män till fängelse för grov våldtäkt. Den domen överklagades till Hovrätten som friade två av de tre männen och där den tredje mannen dömdes till våldtäkt, inte grov våldtäkt i enlighet med tingsrättens dom.

Enligt SVT var skiljaktigheten i hovrätten var stor och man rapporterar om att två av fem hovrättsledamöter velat döma samtliga män för våldtäkt. I en intervju med SVT säger ett av hovrättsråden att uppgifterna som lämnats i fallet varit för röriga och att man därför inte kunnat döma de två männen för något brott.

Kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz tycker annorlunda och väljer nu att överklaga hovrättens dom. Hon har tagit upp fallet med riksåklagaren där hon, enligt ett inlägg på Instagram, vunnit gehör. I samma inlägg skriver den svenska toppadvokaten att hon ”hoppas att högsta domstolen beviljar prövningstillstånd och att min klient får total upprättelse”.

Vattendelare

Den formuleringen i lagtexten som delat tingrätten och hovrätten är raden ”särskilt utsatt situation”. I tingsrätten ansågs kvinnan ha befunnit sig i den här typen av situation medan hovrätten tyckte annorlunda. Enligt Aftonbladet infördes det här begreppet i lagtexten 2013 och är ett begrepp som aldrig tidigare prövats i högre instans.

– Det behövs ett klargörande om vad som är en särskilt utsatt situation, säger My Hedström, byråchef vid Riksåklagaren i en intervju med Aftonbladet.

Det är ännu okänt om Högsta domstolen kommer att ta upp målet.