DELA

”Får se om det blir någon mer start”

TRAV. Knäskadan som förstörde fjolårssäsongen gör sig påmind ännu.

Vill det sig illa har stjärnhästen Jeppas Maxi gjort sin sista start.

– Vi hoppas in i det längsta, men det finns med i kalkylen att det kan vara över, säger ägaren Robert Ekström.
Historien om Jeppas Maxi är sannsagan om hur travaren från lilla Gottby övervann oddsen – och charmade Travsverige.

Men nu kan det sista kapitlet vara skrivet.

Robert och Pia Ekströms valack föddes i maj 2009 och fick sitt definitiva genombrott 2014 när han radade upp segrar i V75:e bronsdivision med rutinerade Torbjörn Jansson i sulkyn. Framgångarna gav bland annat en startplats i storloppet Jubileumspokalen med en miljon kronor i förstapris. Även om Jeppas blev oplacerad den gången var travexperterna eniga om att större saker var att vänta av den åländska stjärnhästen.

Jeppas Maxi fick också en drömöppning på 2015 med segrar på Solvalla och Romme och en tredjeplats (värd 100 000 kronor) i stayerloppet Orebro Intn’l. Men efter andraplatsen i bronsdivisionens final under Elitloppshelgen på Solvalla i slutet av maj var säsongen över. En meniskskada satte stopp för fler starter under 2015, och Jeppas Maxi fick börja rehabträna, bland annat med hjälp av vattenträning hos Caroline Holm i Hudiksvall.

I början av april i år gjorde Jeppas Maxi comeback med en andraplats på Mantorp bakom Nadal Broline, för att sedan sluta nia i storloppet Seinäjoki-Race i slutet av samma månad.

När Jeppas häromveckan gjorde sin första V75-start för året på Gävletravet stod han inte att känna igen, och slutade oplacerad i silverdivisionsloppet.

Osäker framtid

– Jag tyckte han såg jäkligt fin ut inför Gävle och hade faktiskt väldigt stora förhoppningar, även om jag hela tiden haft i bakhuvudet för att den skada han haft kan komma tillbaka, säger Robert Ekström.

– Jag tror faktiskt att han hade vunnit det loppet om inte skadan gjort sig påmind igen. Han var halt efter loppet och hade ont, trots det gjorde han 1.11,5.

Jeppas Maxi har behandlats efter loppet och vilar för tillfället.

Några planer på nästa start finns inte i nuläget.

– Det är osäkert just nu. Vi bidar vår tid. Jeppas är i alla fall inte halt längre, och vi får se när jag kan börja småträna lite med honom och köra lite lätt, säger Robert Ekström och utvecklar vilka skador hästen dras med.

”Slitage försvinner inte”

– Dels är det menisken, dels är det slitage. Brosket i lederna är lite slitet, och han får benont när han inte har några dämpningsytor. Min dotter är veterinär på Mälaren Hästklinik och har hjälpt oss att behandla honom så gott vi kan, men det finns ju inga garantier. Allt slitage Jeppas har försvinner ju inte, även om man alltid hoppas att det ska fungera.

Skadebekymren har fått Robert Ekström att förlika sig med tanken att Jeppas Maxis kometkarriär kan vara över. Hittills har hästen sprungit in 1 124 397 kronor (drygt 121 000 euro) och vunnit 58 procent av karriärens blott nitton starter.

– Vi hoppas in i det längsta att han ska kunna gör någon till start, men samtidigt har vi med i kalkylen att det kan vara över. Man vill ju att han ska kunna prestera också om han väl ska gå ut i ett lopp, det är ingen idé att vara med och bli sist. Och har han ont så går det ju inte alls, säger Ekström som ändå tillåter sig att blicka tillbaka på det som har varit.

– Det är en helt otrolig resa, och jag är stolt och tacksam över det han har gjort och alla positiva tillrop vi har fått från supportrar både här hemma och i Sverige. Tyvärr är travlivet så här, men vi är långtifrån de enda som har drabbats genom åren.