DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>MÖTTS I RÄTTEN Jens Budd har varit verksam som åklagare i ett fall där kvinnan står åtalad för misshandel.

Fängelsestraff för stöldräd

Åbo hovrätt ändrar inte tingsrättens dom för den man som dömdes för sammanlagt fem stölder, ett försök till stöld och ett bedrägeri. Hovrätten förkastar fem åtal för häleri av oaktsamhet som mannens sambo dömdes för i tingsrätten.

Tingsrätten dömde mannen till fem månaders ovillkorligt fängelse för stöldräden som drabbade 17 målsägande. Under fyra dagar i november 2014 har den 24-årige mannen brutit sig in i bilar, garage och en lagerlokal i Jomala och Mariehamn och stulit diverse saker från oljetryckmätare och däck till strålkastare och en bilstereo.

Nästan allt stöldgods återfanns i antingen hans sambos bil eller hemma hos paret.

Mannen överklagade domen och ville få straffet sänkt till övervakning samt få ersättningen till de målsägande sänkt men hovrätten gick på tingsrättens linje.

Mannens sambo dömdes av tingsrätten för häleri av oaktsamhet på fem punkter till 60 dagars fängelse och att tillsammans med mannen ersätta målsägandena, men hovrätten friade kvinnan både från häleri av oaktsamhet och ersättningsansvaret.

Mannen döms också att betala bevisningskostnaderna i hovrätten. Han har redan avtjänat delar av sitt fängelsestraff. (jo)