DELA

Fängelse för våldtäkt

Två års ovillkorligt fängelse för våldtäkt och skadegörelse. Det blev domen i det våldtäktsmål som avgjordes i tingsrätten igår.
Igår föll domen mot den man som anklagats för att ha våldtagit en kvinna i hennes hem i juni 2014.

Enligt domen har mannen tvingat kvinnan till sex två gånger efter varandra. Vid det första tillfället ska mannen ha haft sex med kvinnan då hon fortfarande sov. Eftersom kvinnan gick på mediciner som orsakade trötthet ska hon ha sovit djupare än normalt. Medicineringen hade också en försvagande effekt på muskelstyrkan.

Mannen ska enligt domen ha utnyttjat detta faktum och trots att kvinnan vaknat och sagt att hon inte ville ha sex fortsatte mannen. Strax efter det första tillfället ska mannen ha tvingat kvinnan till sex igen. Även den här gången mot hennes vilja.

Läkarutlåtanden

Till grund för domen finns ett flertal läkarutlåtanden. Utlåtandena vittnar om rodnader på kvinnans axlar och bål, omfattande skador i hennes underliv och en försämrad psykisk hälsa.

Mannen erkänner att han har haft sex med kvinnan men enligt honom ska det ha varit frivilligt.

I bevisningen konstaterar man att kvinnans historia kring händelseförloppet varit konsekvent genom hela processen. Mannens historia har däremot varierat. När händelsen inträffade var mannen enligt bevisningen alkoholpåverkad.

Skadegörelse

Utöver våldtäkten döms mannen även för skadegörelse efter att han i juli förra året slagit en annan kvinnas bil så till den grad att plåtskador uppkom. Mannen erkänner brottet. Det gemensamma straffet för de två åtalspunkterna är ett tvåårigt ovillkorligt fängelsestraff. I domen tar man också i beaktande att mannen vid tidpunkten för våldtäkten hade prövotid för ett annat brott.

Utöver fängelsestraffet ska mannen betala 1 500 euro till den våldtagna kvinnan som ersättning för sveda och värk samt 2 000 euro i ersättning för lidande. Han ska också betala drygt 1 300 euro för omkostnader för bilen och reparationen av bilen.