DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>KORTARE MANDATPERIOD? Valadministratör Casper Wrede lyfte fram möjligheten att förkorta mandatperioden mellan 2019-2022 med ett halvår.

Få budgeteffekter med valdagsflytt

Ska lagtingsvalet och kommunalvalet flyttas från hösten till våren? Det var frågeställningen som belystes under ett miniseminarium i lagtingets auditorium under kansliminister Nina Fellmans (S) ledning.

Under den förra budgetdebatten tyckte flera politiker att den valdagen för kommunalvalet och lagtingsvalet borde flyttas från våren till hösten. Motiveringen var det faktum att den nya regeringen tvingas arbeta med den gamla regeringens budget i ett halvår när valdagen är på hösten.

Utöver ett 20-tal politiker och kommundirektörer fanns valadministratör Casper Wrede, lagtingsdirektör Susanne Eriksson, landskapets finanschef Conny Nyholm och Ålands kommunförbunds Magnus Sandberg på plats för att berätta vad en valdagsflytt skulle innebära.

Kontentan av experternas utlåtande var att hur man än vänder och vrider på valdagen så kommer den nya regeringen att få regera med den gamla regeringens budget.

– Det handlar om en period på 3–6 månader som man måste gilla läget, säger Susanne Eriksson.

Conny Nyholm är inne på samma linje.

– Ur budgetperspektiv är det kanske inte en så stor idé att ändra på tidpunkten, säger Nyholm.