DELA

Extremt, men inget rekord i juli

Varje torsdag bidrar Facebookgruppen Vädersidan med en väderuppdatering från veckan som gått.
Kanske det är överraskande att juli inte slog rekordet för dygnsmedeltemperatur. Jämförelserna har vissa brister då det inte längre tillbaka i tiden än 1961 noterat dygnsmedeltemperaturen på Åland.

Dygnsmedeltemperaturen för juli blev i år 19,3 vilket är 2,9 grader högre än normalt, vilket är mycket . Första veckan var kylig och inte förrän den 16 juli steg månadens medeltemperatur över normalvärdet 16,4 grader.

I slutet av månaden hade vi flera så kallade tropiska nätter med nattemperaturer över 20 grader. Högre medeltemperatur i juli var det faktiskt 2010 med en dygnsmedeltemperatur på 19,4 grader.

Sverige har nog drabbats än värre av hettan. Där har man konstaterat att dygnsmedeltemperaturen för juli har överskridit det normala med upp till hela 4 grader, vilket är extremt.

När man talar om mycket högre/lägre temperaturer talar man om avvikelser på upp till en grad för hela månaden. Jämfört med det var årets juli extremt varm.

Många kunde njuta av den så kallade blodmånen. Som vanligt duktiga och påpassliga fotografen Linus Olofsson fångade den över Väcker fyr i Bohuslän. Jonas är sommarålänning och vanligt förekommande i Vädersidan med sina fina bilder.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!