DELA

Experter kan inte utesluta varg

Det kan faktiskt vara vargar som rörde sig i terrängen på Kumlinge under veckoslutet.

Enligt experter som Nya Åland talat med kan djuren mycket väl ta sig över isarna från fastlandet. Men det går inte att dra några säkra slutsatser om man inte är på platsen.
Spåren som hittades på Kumlinge på söndagen kan verkligen härstamma från vargar. Men experterna är försiktiga med att komma några tvärsäkra uttalanden utan att ha varit på platsen själva.

Flera Kumlingebor har påträffat spår av vad som kan vara två vargar. Ett delvis uppätet rådjurskadaver hittades också i skogen på söndagen. Jaktkännaren Bruno Hellberg var ute och bekantade sig med spåren. Han sade till Nya Åland att han är helt säkert på att det är frågan om varg.

Forskare som Nya Åland talat med under måndagen vill inte uttala sig lika säkert eftersom det är svårt att identifiera art enbart från foton. Men de skulle inte vara förvånade om det rör sig varg på Kumlinge.

– Det inte någon omöjlighet att det är fråga om varg, säger forskaren Samuli Heikkinen vid Naturresursinstitutet Luke.

Han säger att det rådande isläget gör det möjligt för vargar att ta sig till Kumlinge från fastlandet.

– I så fall är det sannolikt fråga om unga individer som söker efter ett revir.

Specialplanerare Harri Norberg vid Finlands viltcentral håller med. Om det är så att det rör sig vargar på Kumlinge kommer det att komma in fler iakttagelser, säger han.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!