DELA
Foto: Jonas Edsvik

Ex-anställd kräver landskapet på 60 000

Stämningen var bitvis irriterad mellan ombuden under den förberedande förhandlingen i ett ärende där en före detta visstidsanställd kräver landskapet på utebliven lön, förlorade ålderstillägg och ersättning för oskälig uppsägning.

– Vissa av anklagelserna snuddar vid ärekränkning, sade landskapets ombud.
En före detta visstidsanställd styrman kräver landskapet på drygt 60 000 euro på grund av oskälig uppsägning av arbetsavtal och missbruk av arbetsförhållande på visstid. Mannen blev först anställd på visstid i maj 2009 och arbetade sitt sista pass i september 2015.

Enligt kärandens ombud Marcus Måtar borde hans klient ha fått en ordinarie tjänst under de åren han varit visstidsanställd, då landskapet har haft ett permanent behov av arbetskraft och han borde ha behandlats som en ordinarie anställd under privatiseringen av skärgårdstrafikens drift för två år sedan.

Från landskapets sida menar man att behovet varit tillfälligt och att mannen under flera olika perioder inte har haft någon anställning i landskapets regi. I avtalen står det också specificerat att det handlar om vikariat, som är skälig grund för visstidsanställning, menar landskapets ombud.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!