DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>SVARA LUGNT Det fanns tider då man studerade samtalspriserna inför varje resa till Europa. Skulle man hålla telefonen på eller stänga av den var frågan. De så kallade roamingavgifterna har sjunkit med 91 procent sedan 2007 inom EU, om två år är de helt borta.

EU slopar extra samtalsavgifter

Om två år betalar du samma pris som hemma för dina mobilsamtal oavsett var i EU du befinner dig.

Roamingavgifterna slopas 2017.
EU-kommissionen, Europaparlamentet och Europarådet klubbade i går en överenskommelse om att inom EU helt slopa de så kallade roamingavgifterna, det vill säga de avgifter som du i dag måste betala om du använder mobilen eller smarttelefonen utomlands.

I stället skall du, oavsett var i EU du än är, alltid betala samma pris för ett samtal som i ditt hemland. Roamingavgifterna sänks i april 2016 för att försvinna helt den 15 juni 2017.

Efter det behöver ingen längre stänga av telefonen i EU-länderna av rädsla för att åka på en dyr nota. Det behöver man i och för säg inte heller i dag.

Redan nu har avgifterna tak på 19 cent per samtalsminut, 6 cent per SMS och 20 cent per Megabit data, utan moms. Efter april blir motsvarade tak 5, 2 och 5 cent.

Sedan EU 2007 började ta tag i problematiken har roamingpriserna sjunkit med 91 procent. Då dagens maxavgifter infördes ledde det till att de inhemska priserna sjönk i medlemsländerna. Kommissionen avfärdar därför farhågor om att gårdagens beslut kan leda till generellt dyrare samtal som obefogade.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!