DELA
Foto: Jonas Edsvik

EU påstås vilja stoppa postorderhandeln

EU-kommissionen förbereder ett förslag som innebär lika beskattning för alla postordervaror, hävdar Yle.

Påståendet möts med skepsis.
Tuomas Kerkkänen, journalist på Yles granskande tv-redaktion Mot, har tittat närmare på ”hur Ålands skattefria paketrally fungerar”.

I en lång artikel på Yles hemsida redogör Kerkkänen ingående för hur framför allt Åland Post men också företaget Pectus tjänar stora pengar på att postförsändelser under 22 euro inte behöver momsbeskattas.

Kerkkänen konstaterar att en näthandlare som agerar via Åland får en märkbar fördel jämfört med sina kolleger i riket då han eller hon kan sälja varorna billigare.

– Lockande och lagligt.

Det mesta som står i artikeln är ingen nyhet här på Åland. Men i en avslutande intervju med regeringsrådet Tommi Parkkola, chef för finansministeriets enhet för moms, hävdas det att EU-kommissionen har planer på att sätta stopp för den åländska handeln.

Enligt Parkkola har kommissionen lovat att redan nu i höst ge ett förslag till hur man ska beskatta alla gränsöverskridande postordervaror lika som de varor som sänds inom ett land. Förslaget gäller varor från Åland men också bland annat från Kanalöarna i Storbritannien och från USA.

– EU förlorar på grund av det här fenomenet skatteinkomster på uppskattningsvis tre miljarder.

På EU-parlamentariker Nils Torvalds (SFP) kontor i Bryssel ställer man sig tveksam till Parkkolas påstående om att just den åländska postorderhandeln skulle granskas.

– Kommissionen presenterade i april en handlingsplan för moms och de första förslagen inom ramen för den handlingsplanen väntas komma i höst så det kanske är det man hänvisar till i artikeln, säger Torvalds specialmedarbetare Anton Nilsson.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström anser att Yles artikel är onyanserad, att man glömmer bort alla andra momsfria försändelser från till exempel Kina och Norge. Han anser också att det är en populistisk förenkling att stämpla Åland som ett skatteparadis.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!