DELA
Foto: Jonas Edsvik

Luttrade reaktioner från rederierna

– Vi är inte så jättemuntra just nu. Det säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström om skärpningarna av reserestriktionerna.

– Restriktionerna gör ett redan svårt läge ännu tyngre, säger Johanna Boijer-Svahnström.

– Antalet passagerare mellan Tallinn och Helsingfors kommer att minska ytterligare. När uppmaningen är att inte resa överhuvudtaget får det verkningar även på tillåtna resor, såsom dagskryssningar där man inte går iland. De lär också minska.

Johanna Boijer-Svahnström tror inte att restriktionerna lyfts bort efter bara en månad.

– Det kommer att vara längre. Så vi är inte så jättemuntra just nu. Vi förstår orsaken med virusmutationen, men vår förhoppning är att man kommer igång med vaccinationerna verkligt snabbt.

Bestämma sig

För Tallink Siljas del kommer restriktionerna att märkas mest på rutten Helsingfors-Tallinn.

– Vi har många byggnadsarbetare som reser mellan Estland och Finland. När restriktionerna träder i kraft måste de bestämma sig om de ska stanna i Finland och jobba eller stanna i Estland med familjen, säger kommunikationsdirektör Marika Nöjd.

Det ser ut att bli en kraftig nedgång i antalet passagerare från redan låga nivåer.

– Den 20 januari hade vi 100-200 resenärer per tur. Den 27, när restriktionerna träder i kraft, har vi mellan 16 och 20 bokade. På tisdag är det lite fler som reser från Tallinn – byggnadsarbetare som har beslutat att stanna i Finland och jobba, säger Marika Nöjd.

Efter midsommar

Tomas Karlsson, vd för Eckerölinjen, säger att de nya begränsningarna gör ett tufft läge ännu tuffare.

– Men vi följer reglerna och har förståelse för åtgärderna. Om det nu blir ännu jobbigare för att det sedan ska bli lättare så må det vara så. Det gäller att hålla energin och tron uppe.

Han hyllar rederiets personal.

– Det är svåra tider men jag är imponerad över deras inställning och förståelse. Min tro är att vi får en ganska tuff vinter och vår, men att läget efter midsommar kan börja likna det normala lite mer.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp