DELA
Foto: Jonas Edsvik

Ett splittrat Vårdö efter beslut

Nya Åland besökte Vårdö dagen efter fullmäktiges beslutet om att inte ta emot flyktingar. Många hade åsikter, men få ville uttala sig offentligt. Frågan om flyktingar verkar inte bara dela fullmäktige utan också invånarna i övrigt.
Nya Åland har tidigare rapporterat om Vårdö fullmäktiges beslut att inte ta emot kvotflyktingar. Vårdös kommundirektör Andreas Johansson gav som förslag till kommunstyrelsen att inte ta emot flyktingar, styrelsen å sin sida valde att gå emot kommundirektören och föreslog till fullmäktige att Vårdö visst skulle ta emot en flyktingfamilj. Fullmäktige beslöt efter en jämn omröstning (5–4) att gå emot styrelsens förslag och slutsatsen blev att Vårdö säger nej till mottagandet av flyktingar.

– Jag trodde faktiskt att det skulle bli ett ja, säger en kvinna som inte vill ställa upp med sitt namn.

– Jag tycker att det är tråkigt, men jag är ju själv inflyttad så jag vill inte heller uttala mig offentligt…säger en annan person.

Vi stannar Tom Danielsson som är påväg för att handla vid Vårdöbutiken, han är inte rädd för att säga vad han tycker.

– Det var ett bra beslut. Har man inte råd så har man inte råd. Pengarna först. Vårdö kunde istället skänka pengarna till någon välgörenhet, man får mycket mer ut av pengarna om de används på plats, säger han.

”Bra beslut”

Jan Danielsson är inne på samma linje.

– Med tanke på att ekonomin inte är så häv så tycker jag det var ett bra beslut.

Susanne Nordberg, som själv sitter i fullmäktige har en helt annan syn på saken.

– Jag är väldigt besviken. Jag tror att det känns tungt för många här på Vårdö – det fanns många som ville ta emot flyktingar.

För Nordberg personligen var beslutet extra hårt eftersom hon har jobbat för den här frågan i många år.

– Jag tycker det ekonomiska argumentet inte håller, säger hon.

En man som liksom många andra inte vill ställa upp på bild skräder inte med orden när vi frågar vad han tycker om beslutet.

– Vi får skämmas. Vi borde ha haft lite mod, säger han.

Efter en stund kommer han tillbaka där vi står.

– Jag vill bara säga att jag tycker det är märkligt att styrelseordförande inte röstade för styrelsens förslag i fullmäktige. Varför har ingen reagerat på det?

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!