DELA
Foto: Erkki Santamala

”Ett sorgligt beslut”

– Det var ett sorgligt beslut på många sätt.

Så säger lantrådet Katrin Sjögren om Vårdö kommunfullmäktiges beslut att säga nej till en flyktingfamilj.
Lantrådet betonar att det är kommunen som avgör om man tar emot flyktingar eller inte. Men:

– Det är svagt att motivera beslutet med dålig ekonomi eftersom man får ersättning av staten om man tar emot kvotflyktingar. Som medmänniskor ser vi varje dag på nyheterna hur outhärdligt hemsk situationen är och hur illa barnen far. Jag tycker att flyktingmottagning är ett medmänskligt och moraliskt ansvar som vi har.

Hon påpekar att andra små åländska kommuner med ansträngd ekonomi, som Kumlinge och Brändö, har valt att ta emot flyktingar. Man behöver bara tänka på sig själv i samma situation, säger hon.

– Om jag behövde fly med min familj och mina barn skulle jag önska att någon hjälpte.

Nu ska Vårdöborna få en ny bro för 13 miljoner euro samtidigt som fullmäktiges majoritet säger nej till flyktingar. Vad tänker du om det?

– Kopplingen är långsökt. Jag säger som i presidentvalet i USA, när vissa sätter ribban lågt gäller det för andra att höja den. Vårdöborna behöver sin bro. Men visst, det blir en upprivande debatt.

I omröstningen höll fem män på kommundirektörens förslag och sa nej till flyktingar medan tre kvinnor och en man sa ja. Vad säger det här dig som jämställdhetsansvarig i landskapsregeringen?

– Det här visar att det finns en genusskillnad. Generellt sett är kvinnor mera öppna när det gäller invandring och flyktingmottagning än män. Det är också fler män än kvinnor i partier som Sannfinländarna och Sverigedemokraterna. I USA är den patriarkala kristna högern stark. Mönstret är tydligt och det visar att jämställdhet är en fråga för både kvinnor och män.