DELA
Foto: Ida Jansson<07_Bildrubrik>SKADAD Linn Gustafsson, här på WHA i somras, ådrog sig en skada i baklåret på 60 meter i ungdoms-FM. 17-åringen ledde loppet när oturen var framme.

”Ett rent fiasko”

FRIIDROTT. Lucas Mattssons sjukdom stoppade honom från start i ungdoms-FM.

Linn Gustafsson var på väg mot något stort men skadades.

Och Emil Thölix missade 200-metersfinalen med två tiondelar.

Friidrottsgudarna stod inte på IF Ålands sida i helgen.
IF Åland har sett bättre tävlingar än den i Kuppishallen i helgen.

Ungdoms-FM lockade landets bästa friidrottare i åldersklasserna 19 till 22 till Åbo och bland dem syntes tre ålänningar i anmälningslistorna: Lucas Mattsson, Linn Gustafsson och Emil Thölix.

Men Mattsson tvingades att kasta in handduken redan på förhand på grund av en ond hals.

– Han har fått antibiotika sen i tisdags och pratade med en läkare inför FM som sa att han kunde springa 800 meter, men att han inte skulle göra sig själv rättvisa. Då valde vi att stryka honom från tävlingen. Man vet aldrig konsekvenserna av att tävla sjuk, säger IF Åland-tränaren Frank Ottesen som tror att Mattsson hade slagits om medaljerna om han kommit till start.

– Ja, segertiden var 1.58,5 och Lucas gjorde 2,02 i Sätrahallen på sin enda genomkörare i år. Han hade kunnat plocka en sekund per varv och varit med och kämpat om topplatserna.

Bra start

IF Ålands hopp stod därefter till Emil Thölix och Linn Gustafsson där den förra noterades för 23,57 i försöken på 200 meter.

Tiden var den femte snabbaste i kvalet men då bara fyra löper final i ”Kuppis” hamnade Thölix utanför med bara två tiondelar.

– Det var lite otur för Emil att han precis hamnade utanför final. Det är alltid en kick att få springa en sådan, säger Frank Ottesen.

Linn Gustafsson inledde sitt FM på bästa tänkbara sätt på 60 meter och sprang 7,85 i kvalet, bara fyra hundradelar från sitt personbästa. I semifinalen fick hon en drömstart, men halvvägs in i loppet fick hon kramp i baklåret och föll tillbaka i fältet

– Förjäkligt att det skulle hända. Hon hade ett kanondrag i sin löpning och ledde klart när hon fick ont, säger Frank Ottesen som fick summera en tung åländsk friidrottshelg.

Läs mer i måndagens Nyan.