DELA

Erkände sjöfylleri och jaktbrott vid Kökar

En man har erkänt att han den 13 maj i år framförde sin segelbåt med mycket alkohol i blodet och därtill på förbjudet område vid Kökar Karlbybådarna, där han körde på grund.

Västra Finlands Sjöbevakningssektions brottsbekämpningsenhet har idag avslutat förundersökningen som alltså gäller sjöfylleri, sjötrafikförseelse samt jaktförseelse.

Såhär beskriver förundersökningsledare Rasmus Friman:

”En mansperson färdades på eftermiddagen, den 13 maj 2016, ensam med sin 36 fot (ca 10,85 m) långa segelbåt och körde på grund vid Södra Längan. Vid sjöbevakningens kontroll av mannens körförmåga blåste han 0,95 mg/l i utandningsluften. Gränsen för sjöfylleri är 0,44 mg/l eller 1,0 promille.

Mannen misstänks också för sjötrafikförseelse i och med att han inte har iakttagit den omsorg och försiktighet som omständigheterna kräver i samband med att han körde på grund.

Mannen misstänks även för jaktförseelse eftersom vistelse inom Karlbybådarnas sälskyddsområde med stöd av jaktlagen 26§ är vid vite förbjuden utan tillstånd av landskapsregeringen.

Mannen har i förhör erkänt gärningarna och ärendet har idag inlämnats till åtalsprövning till landskapsåklagarämbetet i landskapet Åland.”

Anna Björkroos