DELA

Eriksson Capitals citybygge skjuter i höjden

Eriksson Capitals stora byggprojekt på Torggatan 6 börjar nu växa på höjden, och de fyra kännspaka valven mot Torggatan skymtar ovanför planken. Nya Åland fick en rundvisning.

– Valven ingår i arkitekten Micko Koskinens målsättning att få in tjugotalsklassicismen i estetiken, säger Magnus Andersson, fastighetsansvarig hos Eriksson Capital, som tar emot.

Direkt innanför valven blir ett inomhuskvarter med cirka 12 butiker, med ytor på mellan 50 och 200 kvadratmeter. Om det går som tänkt så hinner de slå upp dörrarna lagom till julhandeln 2023. Då får Mariehamn 2 000 totalt kvadratmeter ny handelsyta. Några stora kedjebutiker blir det dock inte.

– Diskussioner pågår med flera aktörer, men inte med de stora kedjorna, utan med mindre aktörer, mest lokala. Vi tror det blir ett fint, unikt kvarter, säger Magnus Andersson.

Ljusgård

Det bevarade gamla Telegrafhuset inne i kvarteret blir mittpunkten för en stor ljusgård som ska inrymma restaurang- och caféverksamhet. Telegrafhuset är tänkt att renoveras och byggas om till restauranglokal.

– Vi ser det som ett ”feature”, som ger ett mervärde till ytorna, säger Magnus Andersson, även om han medger att åtagandet att bevara Telegrafhuset har bidragit till att göra bygget till ”ett sjukt invecklat projekt”.

Till detta kommer förstås skalan på det hela. Magnus Andersson visar på en extremt bastant betongbalk.

– Den här var maximalt vad kranbilen orkade med, och sen göt vi på ytterligare betong efteråt. Den väger över 30 ton.

Efterfrågade lägenheter

Lägenheterna, som fördelar sig på de tre huskropparna Tornhuset, Townhouse och Torggatanhuset, har visat sig efterfrågade. I synnerhet de större.

– Av de 31 lägenheterna är 16 sålda, men sett till ytan så är mer än 50 procent sålt, säger Magnus Andersson.

Exempelvis är den största lägenheten – en etagelägenhet på 150 kvadratmeter högst upp i Tornhuset – redan såld.

Det blir en hel del grönska i fastigheten, både vertikalt och horisontalt. Södra fasaden får en nästan tio meter hög växtvägg. Lägenheterna ska få en takterrass på 300 kvadratmeter, och flera av taken blir sedumtak.

– Det är för att uppfylla kraven i stadsplanen. Totalt blir det cirka 1 000 kvadratmeter grönyta, säger Magnus Andersson.

Ovanpå gatuplanet med butikerna blir en våning med två kontorslokaler.

– Det är ett förvånansvärt stort tryck på kontorsytor, säger Magnus Andersson.

Under markytan blir det ett parkeringshus som sträcker sig från Magazinhuset till Nordeahuset, totalt 120 platser, varav 80 tillkommer i och med bygget på Torggatan 6.

Planer sedan 1992

Magnus Andersson konstaterar att det har tagit 30 år att komma igång med att bebygga tomten.

– Planer har funnits sedan 1992.

Just nu får de som rör sig utmed Torggatan passera genom en smal gång, medan kommunaltekniken för fastigheten färdigställs.

– Men vi jobbar på så fort vi kan och räknar med att kunna öppna gatan igen i slutet av maj, säger Magnus Andersson.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp