DELA
Foto: Jonas Edsvik

Epidemisituationen är lugn

På fredagen upptäcktes ett nytt fall av covid-19 på Åland. På måndagens coronapresstillfälle sa landskapsläkare Knut Lönnroth att coronaläget är lugnt och att den smittade agerat exemplariskt i karantän.

Det första fallet av covid-19 på Åland på två veckor upptäcktes på fredagen. Epidemisituationen är ändå fortsatt mycket lugn, säger Lönnroth.

– Personen har smittats i Sverige och sedan kommit hit och insjuknat men innan dess varit väldigt duktig att hålla sig i karantänliknande förhållanden och knappt haft kontakt med någon, säger Lönnroth.

– Det är endast en person i karantän med det här senaste fallet vad jag vet. Man har skött det väldigt väl, säger Jeanette Pajunen, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Det är möjligt att åka kryssningsfartyg mellan Åland och Sverige utan att stiga i land, och om man gör det är det extra viktigt att följa de råd som finns och verkligen försöka hålla avstånd till andra, säger Lönnroth.

– Alla bör notera att det är en risksituation, säger Lönnroth.

Vad som räknas till en utlandsresa är oklart.

– Vi har ställt en formell fråga till gränsbevakningsväsendet som vi väntar svar på, att ska det betraktas som en utlandsresa ifall man tar en kryssning och aldrig stiger av båten, säger John Eriksson, förvaltningschef vid landskapsregeringen.

Lönnroth säger att trots att midsommaren varit livlig så har inte firandet lett till några ändringar i smittspridningsstatistiken.

Nästa sommar

Än så länge är det betydligt färre turister på Åland än det brukar vara, och det kommer att gälla hela sommaren. Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) säger att nästa sommar kommer att bli mer minnesvärd då fler evenemang ordnas, men att det är viktigt att de turister som kommer till Åland också den här sommaren verkligen ska känna att de får det bästa möjliga mottagandet.

– Den här sommaren ska vi göra det bästa vi kan av, den är definitivt inte förlorad även om den kommer att bli lite annorlunda, säger Karlström.