DELA
Foto: Stefan ÖhbergLJUS FRAMTID Jonas Lundberg är lättad över Orklas beslut och ser ljust på framtiden som potatisodlare även om beslutet också för med sig många utmaningar för odlarna på Åland.

En stor lättnad

-Det är en stor lättnad.

Så säger potatisodlarföreningens ordförande Jonas Lundberg om beskedet att Orkla kommer att fortsätta sin produktion vid chipsfabriken i Haraldsby. Samtidigt finns det fortfarande saker som oroar. Prissänkningen på potatis är en av dem.
Även om lättnaden är stor till följd av det positiva beslut som rapporterats om chipsfabrikens framtid igår hänger ändå orosmolnen kvar över potatisodlarna på Åland. De avtal som skrivits på under förhandlingarnas gång sänker priset på potatisen vilket ger odlarna 10 procent mindre för sin potatis.

– Det positiva beslutet är så klart en lättnad men det är en väsentlig prissänkning vi står inför. Vi kommer behöva titta på sätt att göra produktionen lönsam framöver, säger Lundberg.

 

Till följd av de nya avtalen och sänkta priserna på potatis tror Lundberg att vi de närmsta åren kommer att se en minskning i potatisproduktion på Åland.

– Mindre betalt för skördarna gör att vissa bönder väljer att lägga om delar av sin produktion. Vi har sett den här tendensen vid tidigare prissänkningar och det är sannolikt att det är så det kommer att se ut den här gången också, säger han.

Att ett stort antal bönder skulle välja att lägga om delar av sin produktion till följd av de nya avtalen finns det ändå inga indikationer på i nuläget menar Lundberg.

Läs mer i fredagens Nya Åland