DELA
Foto: Kim Holmström

En skymt av ISS på kobbarna

Ålands amatörastronomer fick en trevlig överraskning under förra veckans exkursion till Kobba klintar. Under några minuter fick de nämligen iaktta rymdstationen ISS på Ålandshimlen.

– Det är rätt ovanligt att få se den här uppe, säger amatörastronomen Kiki Alberius-Forsman.
Kvällen började inte speciellt lovande för föreningen Ålands amatörastronomer. På väg ut till Kobba klintar skumpade det rätt rejält i båten och vindarna var friska. Men efter en stund mojnade vinden och sällskapet, som bestod av åtta personer och en hund, gjorde sig redo för att studera fullmånen. Ingen hade med sig teleskop på grund av vindarna, men en fältkikare räcker gott för månskådning.

– Månen var inte riktigt maximalt full, men man kan alltid se den riktigt bra i en vanlig fältkikare. En av medlemmarna tog fram en månkarta på sin telefon och med hjälp av den kunde vi orientera oss på månens yta, säger Kiki.

Sällskapet kunde också se flera stora stjärnbilder, bland annat sommartriangeln, och en av medlemmarna kunde med hjälp av en app på mobilen se att den internationella rymdstationen ISS var på väg förbi.

– Den gled förbi från väster till öster och befann sig då precis över Berlin. Efter några minuter hade den nått Singapore.

Ålands amatörastronomer gör flera utflykter om året, men aktiviteterna är väderberoende. Det får inte vara molnigt till exempel.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!