DELA
Foto: Jonas Edsvik
Den 1 april blir det en sista fest för Slite, berättar Sven-Åke "Sågen" Gustavsson, till vänster, i ett pressmeddelande. Bilden är från en Slitelunch i juni 2020. Till höger syns Olav "Olle" Sommarström och i mitten Myrstensflaggan.

En sista fest för Slite

En avslutande fest till minne av Slite. Så beskrivs kalaset som Sven-Åke ”Sågen” Gustavsson planerat till den 1 april.

Nu i april är det 30 år sedan Rederi AB Slite tvingades i konkurs. Sven-Åke ”Sågen” Gustavsson deltog som personalrepresentant i det sista styrelsemötet.

”Det var inte något roligt möte vill jag säga”, skriver han i ett pressmeddelande.

Samma år kallade Sågen till en fest för alla Sliteanställda som blev utan jobb i och med konkursen. 716 anmälde sig till festen som hölls på Arkipelag. Sedan dess har det blivit fler Slitefester. Till den senaste för tio år sedan kom 250 gäster, enligt pressmeddelandet.

Dessutom har de tidigare kollegorna träffats under sina Sliteluncher en gång i månaden de senaste tio åren.

Från Sverige och Finland

Men nu meddelar Sågen tidpunkt och plats för en avslutande 30-års minnesfest: Den 1 april på Mariepark.

”Den här festen ska bara handla om alla roliga minnen som vi haft ombord med passagerare och personal. Alla får komma ihåg något roligt som hänt och det finns massor”, står det i pressmeddelandet.

”Vi ska äta, ha program, dansa och ha roligt natten lång.”

Och festfixaren Sågen väntar sig gäster inte bara från Åland.

”Hur många som kommer festen vet jag inte i dag, men både från Sverige och Finland kommer de till den sista Slitefesten och Myrstens rederi som alla säger att det var den bästa arbetsgivaren de haft.”