DELA
Foto: Jonas Edsvik

Tamara Himmelstrand i Pratstunden: En ren ton är som en andlig upplevelse

Hon föddes i Schweiz, blev fiollärare i England och hittade kärleken på Hawaii. Och hemundervisning förde henne till Höckböle.

Tamara Himmelstrand har varit med om mycket. Hon växte upp i ett hem med mycket musik och lärde sig spela fiol, piano och blockflöjt.

– Men det var bara klassisk musik. Jag visste inte ens vilka Beatles var.

Pappan som kom från Israel var förste fagottist i kammar-orkestern i Lausanne i Schweiz. På en franskakurs träffade han sin blivande fru, en au pair som var född i Danmark och uppvuxen i England.

I mammans familj fanns ett starkt intresse för antroposofi. När Tamara var elva år sände mamman henne till England för att gå på en Waldorfskola i en by i Sussex. Hur var det att flytta hemifrån i så unga år?

Tamara funderar en stund.

Hon säger att hon blev självständig och lärde sig hitta sin livsväg. Och att hon i vuxen ålder ibland har undrat om mamman hade någon form av autism.

– Mamma hade inga modersinstinkter. Hon var livlig, glad och nyfiken men jag minns inte att hon någonsin höll mig i sitt knä och tröstade mig.

På Waldorfskolan hade Tamara en ”fantastisk fiollärare”.

– Tack var henne blev jag violinist.

När hon var 16 år kom hon in på musikkonservatoriet i Lausanne. Hon gick en obligatorisk fiollärarutbildning och tog en solistexamen.

Sen flyttade hon till Paris med sikte på att bli skådespelare. Hon gick kurser på flera privata skolor men det var svårt att hitta jobb. Så hon försörjde sig som fiollärare på en Waldorfskola.

– Det var tack vare min fantastiska fiollärare. Jag hade en ständig önskan att bli lika bra som henne. Jag ville inspirera eleverna så mycket att de skulle vilja spela hemma.

– Jag började fokusera på tonkvaliteten. En ren ton är som en andlig upplevelse, något som ger en inre stillhet. Barn ska lära sig skapa en vacker ton. Kanske spelar de bara två-tre år men den tonen har de med sig även om de inte spelar längre.

När Tamara var nio år sade hon till sina föräldrar att hon skulle gifta sig ”med en matematiker som har glasögon”.

Det blev nästan så. Maken Jonas har glasögon och han har studerat matematik på universitet. De träffades på Hawaii, på en kurs i rebirthing.

– Det är en andningsteknik som hjälper en frigöra spänningar i kroppen. Man kan komma tillbaka till tiden man föddes och lösa trauman.

Jonas hade skrivit en bok om hur man är en bra pedagog. Efter fem minuter kände Tamara att hon skulle arbeta med honom på något sätt i framtiden.

– Den här mannen har svaret på alla mina frågor, tänkte jag.

I slutet av kursen skulle 500 deltagare krama varandra. Jonas letade efter Tamara, ”kvinnan med den blå blomman i håret”.

– När vi kramades hände någonting. Det var som att vi klev in i samma energihandske. Tillsammans blev vi något större.

Hon flyttade från Sussex till Jonas i Uppsala. Där bodde familjen i 23 år, en tid som Tamara beskriver som svår.

– Den svenska kulturen kändes inte välkomnande.

Paret fick tre barn, alla födda hemma, som de ville hemundervisa. Men de blev tvungna att gå till rätten för att få beslut om att få undervisa de två äldsta barnen hemma. När det tredje barnet nådde skolåldern hade lagen ändrats. Hemundervisning var inte längre tillåten och skolan gjorde en anmälan till socialtjänsten.

– Jonas såg rött, säger Tamara.

Familjen gjorde som flera andra svenska familjer hade gjort. De flydde till Åland där hemundervisning är tillåten.

”Välkomna” är ett ord som Tamara använder för att beskriva flytten till Åland.

– Det var så fridfullt att komma hit efter den sista tiden i Uppsala som var jättetraumatisk.

– Jag ska aldrig mer tvivla på att Gud finns, säger hon med ett leende.

Det tog ett tag innan hon förstod vad folk på Getaboden menade när de sade ”är det Höckböleborna som kommer här?”. Hon visste bara att hon hade flyttat till Geta. Höckböle hade hon inte hört talas om.

Hon undervisade på Mediskurser och på Ålands musikinstitut och hon har fortfarande piano- och fiolelever.

Men för fyra år sen blev hon sjuk i ME/CFS. ME står för myalgisk encefalomyelit och CFS för kroniskt trötthetssyndrom. Det är en neurologisk sjukdom som sög all kraft ur henne.

– Jag kunde inte tänka klart. Jag kunde inte sova eller slappna av.

– Det värsta är hjärndimman, att man har svårt att hitta rätt ord eller siffra.

Foto: Jonas Edsvik
I Anthony Williams bokserie Medical Medium har Tamara Himmelstrand hittat metoder för att må bättre.

Några mediciner för ME finns inte, säger hon. När hon insjuknade började hon själv leta efter något som kunde göra henne bättre.

Och hon hittade det.

På köksbordet ligger en trave med nio tjocka böcker av Anthony William med post it-lappar här och där. Serien heter Medical Medium och den handlar om hur rätt kost kan bota och stärka en människa.

– Anthony William fattar varför vi blir sjuka. Där finns svaren, i detalj.

En av böckerna handlar bara om fördelarna med sellerijuice. Tamara intygar att drycken har hjälpt henne. Hon har lämnat bort salt och fett i perioder och hon mår bättre. Först var hon rädd för att maten inte skulle smaka någonting utan salt.

– Men att äta en potatis och känna hur god den är, det är på gränsen till en andlig upplevelse.

Att plocka nässlor och annat matnyttigt som naturen erbjuder runt knuten fyller henne också med tacksamhet.

– Det är min kyrka i de stunderna.

Tamara Himmelstrand, 60 år

Namn: Tamara Djamila Indira Himmelstrand.

Född: Den 12 februari 1964 i Lausanne i Schweiz.

Bor: i Geta Höckböle.

Familj: Maken Jonas, barnen Jakob, Rebecka och Mikael.

Gör: Läker sitt kroniskt trötthetssyndrom med information om läkande mat och meditationer. Har några piano- och fiolelever.

Födelsedagen: Den firades med familjen.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp