DELA

Webb-TV: En soppåse på 2,05

Mise-Stina heter den senaste av åländska maskotar. Som namnet antyder är det Mise som ligger bakom figuren som ska lära ålänningarna att sopsortera.

Jenny-Anne Gustafsson sorterade en hel hög skräp på drygt två minuter
Den senaste veckan har EU-kampanjen ”Europa minskar avfallet” pågått runtom i Europa. Målet är att minska resursslöseriet och på Åland har kampanjen främst bedrivits i Sittkoff-gallerian där Ålands marthadistrikt, Mise, Emmaus, Mariehamns församling, Matbanken, Kulturfabriken och Landskapsregeringen ordnat diverse aktiviteter.

I går var det Ålands miljöservice, Mises, dag och på plats fanns Mises nya maskot Mise-Stina, som också är huvudperson i nästa års väggkalender vilken nyligen delats ut i brevlådorna.

– Tankarna på att ta fram en maskot har funnits länge och nu är Mise-Stina här, säger verksamhetsledare Sofie Dahlsten.

Sopsortering på tid är en av de aktiviteter som förbipasserande personer kan ägna sig åt. Rekordet från förra veckan ligger på 1.42 minuter när Jenny-Anne Gustafsson från Hammarland ger i kast med uppgiften.

När Jenny-Anne kommer igång går sorterandet med en väldig fart. Lite osäkerhet kan anas när det gäller de sprayflaskor och elprodukter som finns med i sopsamlingen, men till slut hamnar alla dessa i ”farligt avfall”-fraktionen där de hör hemma.

Tiden slutar på 2.05 minuter.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!