DELA
Foto: Stefan ÖhbergENGAGERAD Jörgen Andersson betonar vikten av en nära relation mellan producent och konsument något som märks tydligt både i hans engagemang kring crowdfunding och kring ett hållbart jordbruk.

En lösning för landsbygden

Är crowdfunding det nya sättet att starta företag på landsbygden? Det och diskussioner kring hållbart jordbruk stod på agendan när Jörgen Andersson, vd för Fjällarbete i Åredalen, besökte Åland.

– Det finns fantastiska möjligheter här, säger han.

Skapa startkapital för ditt företag genom att låta privatpersoner gå in med pengar men utan att släppa kontrollen över din idé. Det är tanken bakom Equity crowdfunding som Jörgen Andersson föreläste om under sitt besök.

– Det här är ett helt nytt sätt att tänka kring företag och finansiering. Det är också ett sätt att föra kunden närmare företagen vilket jag tycker är viktigt, säger han.

Huvudargumentet till varför det här sättet att finansiera företag skulle göra sig extra bra på Åland är det lilla samhället menar Andersson. Han betonar att den gemensamhetskänsla som finns på mindre orter är en förutsättning för att den här typen av finansiering ska fungera. Andersson säger att idag finns både juridiken och tekniken för att starta upp nya företag genom crowdfunding men att människorna saknas.

Läs mer i dagens Nya Åland!