DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>STORODLARE Med sina 25 hektar odlingsmark hör Jonas Lundberg till de större potatisodlarna på Åland.

En ljus framtid men med sänkta potatispriser

Potatisodlarna på Åland har inte kastat yxan i sjön vad gäller kontrakt med Orkla även för sommaren 2017. Men en rejäl prissänkning är att vänta.

– Vi håller hoppet vid liv, säger Jonas Lundberg i Mangelbo.
Den norska koncernen Orkla har just avslutat samarbetsförhandlingarna med personalen på den åländska chipsfabriken i Saltvik Haraldsby. Framtiden för cirka 60 åländska potatisodlare ligger i vågskålen.

Kontrakten för sommaren 2016 är klara och fortsätter som vanligt, men diskussioner mellan Orkla och potatisodlarna om odlingssäsongen 2017 pågår.

– För nästa säsong vill Orkla ha ner priserna. Men kostnadssituationen på Åland är betydligt högre än i exempelvis Lettland, där Orkla också har en fabrik, säger Potatisodlarföreningens ordförande Jonas Lundberg i Finström Mangelbo.

Cirka 75 procent (22 000 ton) av potatisen som används i fabriken i Haraldsby är åländsk.

Kan ni konkurrera kvalitetsmässigt med potatis från resten av Norden?

– Om man jämför med resten av Finland har vi fler soltimmar. I Danmark och Sverige har de en helt annan miljöpolitik och använder mer gödslingsmedel.

Läs mer i dagens Nya Åland!