DELA
Foto: Jonas Edsvik

En halv miljon mer i kassan

Visit Åland, Mariehamns hamn och Mariehamns stad startade en gemensam pr-satsning hösten 2015, ett projekt som gett utdelning i form av dubbelt så många internationella anlöp till hamnen och fördubblat antal kryssningsresenärer.

I reda pengar handlar det om nästan en halv miljon i intäkter bara i år.
I samband med kampanjen anställdes en person av Visit Åland på 40 procent av heltid för att marknadsföra och lyfta fram Åland som ett attraktivt turistmål för internationella kryssningsresenärer. Genom sitt medlemsskap i nätverket Cruise Baltic har Åland kontinuerlig kontakt med andra kryssningsdestinationer runt Östersjön.

– Under två visningsresor där destinationerna skulle betygsättas av internationella rederier vann Åland överlägset. Vi har fått översvallande positiva omdömen, säger Visit Ålands vd Lotta Berner Sjölund.

Även hamnen har fräschats upp för att passa de internationella kryssningsfartygen bättre. Mottagningsområdet har fräschats upp med nya skyltar och banderoller och det finns numera en hiss upp till kryssningsterminalen där det har öppnat en souvenirbutik. Strax utanför terminalen går skyttelbussar från hamnen in till stan och ut till sjökvarteret och tillbaka.

– Målet är att uppnå 30 anlöp per säsong. I år hade vi 20 och vi har redan 16 bokade till nästa år. Just nu är vi den näst största kryssningshamnen i Finland och på två år har vi fördubblat antalet internationella kryssningsanlöp, säger Leif Ahlqvist, vd för Mariehamns hamn.

Hur mycket pengar har ni fått in jämfört med hur mycket satsningen har kostat?

– Totala kostnader uppgår till ungefär 50 000 euro och vi har fått in cirka 500 000, säger Lotta Berner Sjölund.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!