DELA

Hör brandinspektören berätta om nattens branddåd

Telefonintervju med brandinspektör Henrik Olofsson.

En person har gripits av polisen på Åland misstänkt för sabotage efter att ha startat virkesbränder måndagskvällen. Det var vid 23-tiden som en markägare i Jomala, Vestansunda anmälde att hen sett när någon tänt eld på en större vedhög. Markägaren kunde släcka branden på egen hand. Under tiden polis och brandmyndigheter var i området anmäldes om ytterligare en brand, denna gång mer omfattande.

En virkeshög som var ungefär 140 meter lång, sex meter bred och sju meter hög brann kraftigt. Virkeshögen var ämnad för flisproduktion.

– Vi fick jobba med släckningsarbetet fram till klockan 03.00. Övervakningen överlämnade vi i markägarens händer vid nio i morse, säger brandinspektör Henrik Olofsson.

Han berättar att en av svårigheterna med släckningsarbetet var att det krävde så stora mängder vatten. Han berättar att de fick dra slangar till en närliggande kräftodlingsdamm för att få vatten till släckningsarbetet.

– En tankbil räcker ingenstans under dessa omständigheter, säger Henrik Olofsson.

Polisen uppskattar att det nedbrända virket var värt upp till 10 000 euro.

Med hjälp av dörrknackning kunde polisen snabbt få vittnesuppgifter som ledde till gripandet av personen som nu misstänks ha anlagt bränderna. Förundersökningsledare Peter Sjöblom berättar att den gripne personen är känd av polisen sedan tidigare, men inte gällande liknande typer av brott. Han berättar också att man i nuläget utgår från att den gripne personen agerat på egen hand.