DELA

En festival med gemenskap

Den 1–3 juli kommer Baltic Shanty Festival arrangeras att för andra gången i Västerhamn. I år har festivalen inslag av folkdans och kommer att tillsammans med Ålands sjöfartsmuseum stå för firandet av Pommerns dag.
Shantymusiken är de visorna som sjöngs av sjömännen medan de arbetade och har inslag av folkmusik. Den kanske mest kända shanty-visan är den klassiska ”Drunken Sailor”.

– Upp mot 150 artister från sju olika länder kommer att uppträda på festivalen. Shanty handlar om gemenskap och är väldigt medryckande, det är en folklig festival, säger Kim Hansson, projektledare för festivalen.

– Det händer enormt mycket runt omkring i Västerhamn. Artisterna kommer att spela både på Pommern och i de olika restaurangerna. Uppträdanden kommer också att göras i centrum på gågatan, säger Marianne Häggblom.

Den som själv är intresserad av att lära sig spela och sjunga shanty kommer att få den möjligheten:

– Längst ner i Pommerns lastrum kommer de utländska artisterna att hålla en workshop om hur man gör Shanty, säger Jan Grönstrand, president i Shanty Society Pommern som arrangerar festivalen.

Galeasen Albanus kommer att göra skärgårdskryssningar i flera omgångar under helgen, var man bland annat kommer att få se sjungande sjömän. Ett norskt lotsfartyget M/S Oksøy kommer också att vara ankrat i hamnen och kommer att hålla öppet för besökare.

Knopar och folkdans

Festivalens artister kommer också att få förstärkning av en folkdansare från en folkdansstämma som ordnas under denna vecka i Mariehamn. På fredagskvällen kan vem som helst vara med och dansa till det kända svenska Shanty-
bandet Quilty.

– Folkdans och shanty har mycket gemensamt. Sjömännen hade sina instrument och både spelade och dansade tillsammans, säger Hansson.

Pommerns dag som arrangeras av Ålands sjöfartsmuseum kommer att firas på söndagen:

– De olika evenemangen kommer att lyfta varandra. På Pommern kommer man att få testa på hur det var att vara sjöman på 1930-talet, till exempel hala och hissa segel. Det kommer finnas ett café, artistuppträdanden och mycket program för barn så som knopskola och skattjakt, säger Sofia Mansnerus från Åland sjöfartsmuseum.

”Dras med i stämningen”

 

– Det kommer att hända så mycket, man kan verkligen plocka russinet ur kakan, säger Mansnerus.

Shanty beskrivs som en medryckande, en musikstil som vem som helst kan uppskatta och tyngdpunkten ligger på gemenskap, att skapa musiken tillsammans.

– Man kan bara gå runt, dras med i stämningen och i det som händer, säger Häggblom.

För dansen på fredagskväll, skärgårdskryssningarna med Albanus och slutkonserten på söndagkväll finns det biljetter att köpa på Visit Ålands hemsida. För att delta på aktiviteterna på Pommern krävs inträdesbiljett till sjöfartsmuseet.