DELA
Foto: Jonas Edsvik

Linn Ekebom i Spalten: En dag som inte finns

I dag finns inte. Eller jo, i dag finns i dag. Men inte nästa år, eller året efter det, eller året efter det. Men sen finns det igen. Jag tror det i alla fall. Matematik har aldrig varit min starka sida.

I dag är skottdag. En extra dag det här året för att hålla kalenderåret i takt med det astronomiska året. Ett tropiskt år (vad det nu än är) är nämligen 365,2421875 dygn långt och inte exakt 365 dagar. Därför behöver vi ibland partaja till det med en extra dag för att allt inte ska förskjutas fram massor. Och i dag är den dagen. 29 februari.

Hade jag haft turen att födas på skottdagen hade jag i dag fyllt 7,5 år. Tror jag. Som sagt – matematik är inte riktigt min grej.

Enligt tradition är skottdagen den enda dagen då kvinnor tillåts fria. Då jag redan är gift – och dessutom med en kvinna, som inte friade på skottdag, hoppas jag innerligt att brott mot denna “regel” inte kommer med allt för många oanade konsekvenser. Jag var ändå inte ungkarl (eller ja, karl) vid tidpunkten för frieriet så jag tänker mig att jag och min fru nog är säkra. Skulle vi mot förmodan (eller om hon fortsätter stapla disken fel i diskmaskinen) skilja oss kan det hända att jag ändå skyller på skottdagen.

Skottdagen anses även i folktron vara en otursdag och enligt gammal tradition ska man helst inte utföra något viktigt arbete. Jag lurar er lite just nu då det faktiskt inte är skottdag då jag skriver den här spalten, utan dagen före, så i skrivande stund sitter jag säkert. Vad som räknas till viktigt arbete framgår inte då myten om skottdagen som otursdag uppkom för flera hundra år sen. Men i modern tid vill jag ändå påstå att journalistik kan räknas som viktigt arbete. Så om det inte kommer någon sport i fredagens tidning så vet ni varför.

I övrigt händer det inte så mycket på skottdagen verkar det som. En dag som bara existerar en gång vart fjärde år tenderar inte ha överdrivet många traditioner. I USA arrangeras presidentval på skottdagen vart hundrade år. Och tydligen även presidentvalet på Island, men det kan jag inte riktigt bekräfta då Wikipediaartikeln inte är skriven ännu. Jag skulle kunna ta mitt ansvar och kolla upp om det stämmer men då jag nog kommer behöva jobba på skottdagen trots otursvarning kan jag ju i alla fall försöka att degradera vikten av mitt arbete. Så inga källgranskningar här inga.

Jag vet att skottdagen i slutändan bara är en extra dag placerad på en tidpunkt av året då ingen riktigt vill ha en extra dag. Men lite häftigt är det ändå. Det är ju inte varje år man får skriva 29 februari i toppen av sina dokument. Det är vart fjärde år – den matematiken kan jag.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp