DELA
Göran Wilhelmsson, Stig Aller, Per-Ole Ståhlman, Herman Jansson och Dan Kihlström från Old Boys-gruppen samt Sebastian Joelsson och vd Thomas Lundberg från Ömsen fanns på plats när man visade upp brandbilen som UkrainAX-gruppen och Christian Ekström kör ner till Ukraina nästa vecka.

Åländsk brandbil doneras till Ukraina

På tisdag åker en åländsk brandbil från Västra Saltvik ner till Ukraina. Västra Saltvik FBK:s gamla brandbil har varit till försäljning sedan kåren fick en ny i somras. Men ingen har visat intresse för den gamla trotjänaren från -94.

Nu har Ömsen och kommunen möts halvvägs i sponsringen med resultatet att UkrainAX kan ta den med till Ukraina den 13 december.

– Försäljningspriset var 12 000 så Ömsen har stått för hälften och kommunen gick till mötes, säger Christian Ekström som är en av de engagerade.

– Vi har valt att göra sponsorsatsningar för att stötta i de problem som uppstått på grund av kriget i Ukraina. Vi fick frågan om att sponsra brandbilen och det kunde vi göra. Vi stöttar gärna ålänningar som engagerar sig och gör en insats, säger Ömsens vd Thomas Lundberg.

– Det här är en bra grej, det de gör är mycket bra och vi vill bidra till att brandbilen kommer ner till Ukraina. Jag lyfter på hatten för de som åker ner med den. Dessutom är det kul att många olika företag är med och bidrar, säger Lundberg.

Fullt utrustad

Brandbilen ska användas av räddningstjänsten i Zaporizjzja.

– Vi möter dem i Lviv där vi ger dem en crash course (snabbkurs, reds anm.) i utrustningen innan vi lämnar över den.

En rad olika sponsorer har donerat utrustning till brandbilen. Det är Old Boys-gruppen, ett gäng veteraner från Jomala FBK, som installerat den: Ett nytt elverk, ny belysningsutrustning, släckningsarmatur, flera hundra meter slang, tre motorsågar, hydraulisk räddningsutrustning och vinkelslip.

Göran Wilhelmsson, Stig Aller, Per-Ole Ståhlman, Herman Jansson, Dan Kihlström och Jan-Erik Ståhlman ingår i gruppen som arbetat hårt med att få den färdig för avfärd.

– Vanligtvis träffas vi på tisdagar men nu har vi hållt på alla dagar för att hinna, säger Göran Wilhelmsson.

Hur känns det att kunna bidra på det här sättet?

– Det är sånt här vi hållit på med hela tiden i brandkåren – räddat och hjälpt folk, säger Wilhelmsson.

– Men visst känns det bra att den kommer till användning, säger Stig Aller.

De bidrog till brandbilen

Ömsen

Wiklöf Holding

Mariehamns Parti

Lundqvist rederierna

Bila Ab

Hamsafe

Spirofix

Västra Satviks FBK

Östra Saltviks FBK

Föglö FBK

Mariehamns Räddningsverk

Jomala FBK

Saltviks Kommun

Jomala Kommun

Oldboysen i Jomala

Kylcenter

Schakten

Holmbergs

Bobil