DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>SLÄPPER LOSS PÅ SLEMMERN Stadsfrassen, kostymnissen och ministern Johan Ehn har inte alltid så lätt för att koppla bort arbetet och politiken. Men på sjön funkar det.

Ehn inte orolig för svenskan

Lagtingets talman Johan Ehn är inte orolig för att lagtingsledamöterna inte ska få tala svenska under sitt riksdagsbesök i morgon.
På torsdag åker nästan hela lagtinget till riksdagen i Helsingfors. Samtliga partier, förutom Åländsk demokrati, har representanter på plats.

På agendan står bland annat en lunch med riksdagens talman Maria Lohela (Sannfinländare).

Nyligen rapporterade tidningen Hufvudstadsbladet om hur Lohela under förra veckan frångick praxis och valde att prata engelska i stället för svenska när riksdagens gästades av Urban Ahlin (S), talman i Sveriges riksdag.

– När vi nu kommer som ett parlament till det tvåspråkiga Finlands riksdag utgår jag i från att kommunikationen ska kunna ske på svenska från vår sida. Om man behöver kan vi ta till tolk, vilket är beklagligt i de här sammanhangen, men en språkig verklighet i Finland i dag.

Hur reagerade du på att Lohela talade engelska med Sverige riksdags talman?

– Det är inte min uppgift att recensera hur riksdagen ska ta hand om sina gäster. Det jag kan konstatera är att det här också förekommer i nordiska sammanhang. Jag tror inte att det är bra att vi använder oss av ett tredje språk i nordiska sammanhang.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!