DELA
Foto: Erkki SantamalaVindkraftverket Preciosa lämnar Eckerö och återuppbyggs i Litauen.

Eckerö-möllan säljs till Litauen

Vindkraftverket Preciosa i Eckerö har sålts till en privatperson i Litauen för ett hemligt pris. Köpavtalet undertecknades i början av veckan.

Vindkraftverket börjar monteras ner någon vecka in i maj och levereras till köparen före slutet av månaden.

– Preciosa är i tekniskt fullgott skick och kan producera el åtminstone tio år till utan problem, säger Allwinds vd Henrik Lindqvist.

Han vill inte säga hur mycket pengar bolaget fick för Preciosa som är det äldsta av de åländska vindkraftverken. Han jämför verket med en T-Ford – gammalmodig men pålitlig och stark.

– Just nu är det stort intresse för vindkraftverk av Preciosas modell. Två kunder var med på slutrakan och stred om vindkraftverket, en från Litauen och en från Irland.

Också de övriga sju vindkraftverk som varit utbjudna till försäljning har lockat intresserade spekulanter. Men efter beskedet från landskapsregeringen förra veckan om stöd för befintlig vindkraftsproduktion tar man en paus i försäljningsarbetet.

– Stödet som vi förhoppningsvis får räcker inte riktigt till men vi hoppas och tror att marknadspriset på energi hämtar sig. Just nu är det en liten uppgång men den kommer med små steg.

Marknaden är just nu känslig även för små förändringar, något som visar sig när en reaktor i Olkiluoto.kärnkraftverket stängdes ner. Priset fördubblades på en dag.