DELA
Foto: Jonas Edsvik

E-röstning möjlig redan till nästa val

Från och med nästa val ska bortaålänningar kunna rösta via internet och till valet 2023 ska alla röstberättigade ålänningar ha tillgång till så kallad e-röstning.
En arbetsgrupp på landskapet jobbar som bäst med att till nästa val kunna tillhandahålla möjligheten för utflyttade ålänningar att rösta via internet, eller e-röstning.

– På det sättet utökar vi de medborgerliga rättigheterna för ålänningarna, sade valadministratör Casper Wrede under informationstillfället i lagtinget på fredagen.

E-röstningen ska likställas med förtidsröstning och man ska kunna ändra sin röst flera gånger. Det är då den sista versionen som skickats in som räknas. En brevröst i pappersform prioriteras dock framför en e-röst.

Genom att erbjuda röstning över internet hoppas man kunna fånga upp en grupp röstberättigade som inte röstar i lika stor utsträckning som andra, nämligen bortaålänningarna.

– Tio procent av brevrösterna som kom utifrån Åland inför förra valet hann bli ogiltiga eftersom de kom fram för sent, sade Casper Wrede och fortsatte:

– Det är blir ett sätt att nå en röstningsgrupp som blir allt större.

Men med e-röstning kommer ett antal risker, framförallt för hackerattacker.

Läs mer i måndagens Nya Åland!