DELA

Dömd sexbrottsling arbetar vid ÅHS

En man som tidigare blivit dömd för grovt sexuellt utnyttjande av barn arbetar på sjukhuset i Mariehamn. Exakt hur personen har fått arbetet och vilken anställningsform han har till sjukhuset är oklart.

– Det finns anledning att se över våra rutiner, säger Jaana Lignell, chefläkare på ÅHS.
Mannen som är i 50-årsåldern är bosatt på Åland och dömdes 2008 av Åbo Hovrätt till fyra års fängelse och sammanlagt 55 000 euro i skadestånd till två målsägare för grovt sexuellt utnyttjande av barn. I senare domar har mannen blivit dömd för grovt rattfylleri, skadegörelse, stöld, grovt bedrägeri och fått ett utvidgat besöksförbud. Den senaste domen är fastslagen våren 2016.

– Det verkar vara ett komplicerat ärende, säger Lignell, som vikarierar Katarina Dahlman som hälso- och sjukvårdsdirektör.

Mannen har fått sin tjänst via ett samarbete mellan ÅHS och Ams. Tjänsten innebär inte direkt patientkontakt.

Enligt Marita Löfroth vid Ams är det deras skyldighet att kontrollera en persons bakgrund om personen i fråga är en praktikant. Om personen däremot får sysselsättningsstöd från Ams, vilket betyder att de betalar en del av personens lön, men är anställd hos en en arbetsgivare är det arbetsgivarens ansvar att kontrollera personens lämplighet, förklarar hon. I övrigt vill inte Ams kommentera ett enskilt fall.

Mannen är anställd via ett sysselsättningsarrangemang i samförstånd med Ams och hela mannens lön finansieras av Ams och betalas följaktligen ut av landskapsregeringen.

Enligt Lignell har sjukhuset ingen laglig rätt att kontrollera personers brottsliga bakgrund gällande den typ av befattning som den dömda sexförbrytaren har. Således är det inte säkert att mannens brottsliga bakgrund skulle ha upptäckts i vilket fall som helst.

Lignell medger att ansvaret för säkerheten ligger hos sjukhuset.

– Det finns anledning att se över våra rutiner gällande placering av personer med sysselsättningsstöd tillsammans med Ams, säger hon.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!