DELA
Foto: Fredrik Törnroos

Dom i Rökkafallet på fredag

I morgon kommer domen mot den man som står åtalad för att bland annat ha begått två inbrott i Rökerikiosken i mitten av augusti. Mannen åtalas även för andra brott.
I går avslutades rättegången mot den man som åtalas för en rad inbrott i mitten av augusti, bland annat mot korvkiosken Rökka. Under rättegångens sista dag hördes ett vittne som tidigare inte hade kunnat höras. Tre personer arresterades i samband med inbrotten, onsdagens vittne var personerna.

Inbrotten skedde fredagen den 12 augusti på kvällen och den efterföljande lördagsmorgonen, sammanlagt 14 inbrott i förråd, bostäder och Rökerikiosken.

Den tekniska bevisningen är omfattande. Åklagaren hänvisade i sin slutplädering till att ett par gympaskor hittades inne i Rökerikiosken, ett partiellt avtryck som matchar samma skor, som tillhör den åtalade, har lämnats i ett av de inbrottsdrabbade hemmen. Stöldgods från ett av hemmen hittades i ett annat, och en yxa som stals från en bostad i Mariehamn återfanns vid Rökka.

Bar stulen jacka

Vid husrannsakan hittades stöldgods i den åtalade mannens hotellrum när han greps i samband med det andra inbrottet i Rökka. När han greps bar han en jacka som stulits vid ett av inbrotten.

Försvarsadvokaten menade i sin tur att det inte är säkert att den åtalade mannen har begått alla de inbrott han åtalas för. När polisen genomförde sin husrannsakan befann sig fyra andra personer i hotellrummet, bland dessa de två männen som greps förutom den åtalade. Den åtalade hade också andra skor på sig när han greps än de som hade lämnats vid Rökka och lämnat avtryck i ett av hemmen.

Det är, enligt försvarsadvokaten, inte ställt bortom rimligt tvivel att någon av de andra ska ha lånat den åtalade mannens skor och begått brotten och sedan lämnat stöldgodset i hans rum. Allt stöldgods återfanns inte heller i hotellrummet.

Hänvisar till polisförhör

Vittnet som hördes i går var en av tre män som greps efter inbrotten och stölderna. Försvarsadvokaten hade kallat vittnet för att demonstrera att brotten kunde ha begåtts av någon annan än den åtalade mannen.

Vittnet säger i tingsrätten att han inte har några minnen av kvällen och natten då inbrotten ska ha inträffat. Han var berusad och beskriver minnesluckor från onsdagen tills han nyktrade till i polisens förvar på söndagen. När försvarsadvokaten ställer frågor hänvisar han till polisförhöret som gjordes i samband med att vittnet greps.

Advokaten ville med vittnesmålet visa på att det inte går att fastställa bortom rimligt tvivel att den åtalade har begått brotten eftersom de andra två som greps vid inbrotten inte har överrensstämmande historier.

Den åtalade mannen är även åtalad för narkotikabrott och straffbart bruk av narkotika. Han har dömts för både stöld och narkotikabrott tidigare och har suttit frihetsberövad i Åbo en tid efter häktningen.

Domen kommer på fredag.