DELA
Foto: Jonas Edsvik

Distansundervisning från högstadiet och uppåt

Elever i årskurs 7-9, på gymnasiet samt på högskolan inleder vårterminen med distansundervisning, åtminstone fram till 23 januari. Det meddelade landskapsregeringen på den extrainsatta presskonferensen i eftermiddags om nya restriktioner för att förhindra spridningen av coronaviruset. Nya stängningstider för restaurangerna aviserades också.

Elever i årskurserna 1-6 får fortsatt närundervisning. Även elever som har svårigheter har rätt att få närundervisning. Barnomsorgen påverkas inte i det här skedet.

– Vi har haft en ingående diskussion om de yngre klasserna och kommit fram till att yngre barn har svårare att tillgodose sig undervisning på distans och att det ofta behövs vägledning av en förälder, sade utbildningsminister Annika Hambrudd (C).

Hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen förtydligade hur diskussionerna om distansundervisning gått inom samarbetsgruppen.

– Det var ingen lätt diskussion. I hela Finland resonerar man så att barnen ska man lämna ifred så länge som möjligt. Vi har redan sett konsekvenserna av att skolorna varit stängda, och det har inte varit några goda konsekvenser och det är inte lätt för barnen. Men smittotalen har ökat, och med det i bagaget gjorde vi bedömningen att vi behöver en tvåveckors paus där vi har möjlighet att fundera på strategier kring tester, smittspårning och vaccinationstäckning av tredje dosen.

Landskapsläkaren Knut Lönnroth utvecklade resonemanget.

– Det vi börjar se nu är att sjukvården inte hinner med. Man hinner inte med testning och smittspårning. Just nu skulle det bli en extremt prekär situation med stor smittspridning i skolorna, säger han.

Eftersom distansundervisning under längre tid ger stora negativa konsekvenser har man satt 23 januari som slutdatum. Minister Hambrudd meddelade under presskonferensen att det är upp till kommunerna att se till att distansundervisningen verkställs. Landskapet ansvarar för gymnasieskolornas och högskolans distansundervisning.

– Vi är mycket medvetna om att det blir krångligt för en del kommuner att verkställa det här, särskilt med tanke på att det är helgdag i morgon och klämdag på fredag. Men vi hoppas och tror att kommunerna kommer att klara av detta, sade lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Som regeringen tidigare aviserat så förbjuds offentliga sammankomster och tillställningar inomhus och man rekommenderar att all hobbyverksamhet inomhus (även för barn) bör undvikas. Regeringen har också tagit beslut om näringsidkares ansvar för förhindrande av smittspridning i sina kundutrymmen. Landskapsregeringen har också beslutat att dela ut gratis mun- och nässkydd i kollektivtrafiken och i grundskolorna från årskurs sju och uppåt, samt gymnasieskolan.

Dessutom måste restaurangerna från och med fredag den 7 december sluta servera alkohol klockan 17 och stänga klockan 18. Beslutet varar antagligen i två veckor men nya besked kan komma, meddelade Knut Lönnroth.

Lantrådet sade under presskonferensen att besluten tagits för att underlätta ålänningarnas vardagliga liv, inte för att trycket på sjukvården är för stort.

– Nu gör vi tusan i mig ett ryck, vi måste få slut på den här situationen, säger Veronica Thörnroos.

Jeanette Pajunen meddelade under presskonferensen att tre covidsmittade patienter intensivvårdas på sjukhuset just nu och att ytterligare en är på inkommande.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp