DELA

Diskussionsmöte om slaktfrågan

I morgon träffas medlemmarna i producentförbundets husdjursutskott för att diskutera den nuvarande slaktsituationen. Ett antal större åländska gårdar förhandlar i nuläget med slakterier i Sverige om ett eventuellt samarbete.
Producentförbundets vd Henry Lindström vill inte kalla träffen för ett krismöte.

– Det är ett diskussionstillfälle, att det skulle vara fråga om ett krismöte är någonting media har hittat på, säger han.

– Det är producenternas enskilda val att välja vart de för sina djur till slakt. Personligen tycker jag att det skulle vara olyckligt om Åland skulle vara utan ett eget slakteri. Särskilt med tanke på mindre gårdar, skördefesten och alla restauranger som vill erbjuda åländskt kött.

Ekonomisk fråga

Gällande djurens välmående säger Lindström att det finns mycket stränga bestämmelser gällande djurhållning och transport i både Finland och Sverige.

Birgitta Eriksson-Paulson, ordförande producentförbundets husdjursutskott, har inga särskilda förhoppningar på onsdagens möte.

– Vi skall mötas och diskutera situationen. Dahlmans vd Johannes Dahlman är inbjuden och kommer närvara under mötet, säger hon.

Eriksson-Paulsson är en av de bönder som förhandlar med ett slakteri i Sverige.

– Som det ser ut nu så behöver inte en transport av djuren till Sverige försämra djurens välmående eller öka på deras stressnivå. I nuläget blir djuren ibland upphämtade på kvällen och slaktas först nästa morgon på Dahlmans, vilket betyder att djuren står i en fålla över natten. I Sverige skulle djuren slaktas direkt och på det viset kan tiden mellan upphämtning och slakt vara lika lång som om de hade slaktats på Dahlmans.

– Djurens välmående är första prioritet, men om den inte påverkas måste vi se på ekonomin. I Sverige är efterfrågan på närproducerat kött mycket större och därför erbjuder de ett mycket bättre pris. Om det bara var frågan om några cent så skulle vi självklart välja att stanna hos Dahlmans.

När tror du att de första djuren kommer att skickas till Sverige för slakt?

– Jag tror att det kommer hända inom ett par månader. På grund av prisbilden är det nog den vägen det lutar mot.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!