DELA
Foto: Jonas Edsvik

”Det ser inte nattsvart ut”

– Vi är optimister och jobbar med flera olika spår för att säkra verksamheten. Vi vill komma upp på banan igen så snabbt som möjligt.

Det säger Visit Ålands vd Lotta Berner Sjölund.
I går blev det klart att Visit Ålands tidigare ekonomichef åtalas för grovt bokföringsbrott och grov förskingring. Hans fru åtalas för penningtvätt alternativt häleri av oaktsamhet för att hon misstänks ha använt de stulna pengarna. Totalt misstänks ekonomichefen ha förskingrat över 400 000 euro.

För Visit Åland har förskingringen varit närmast förödande. Verksamheten har bantats, tjänster har dragits in och anställda har sagts upp. Dessutom har två medarbetare slutat. Ekonomin är fortsättningsvis ansträngd trots olika försök, bland annat från medlemmarna, att täppa till luckorna.

Men enligt Lotta Berner Sjölund håller föreningen på att återhämta sig.

– Branschen har ställt upp två gånger och samlat ihop cirka 75 000 euro i reda pengar. Dessutom har branschen bistått med flera tjänster värda omkring 30 000 euro. Dt totala värdet är alltså över 100 000 euro, säger Lotta Berner Sjölund och berömmer medlemmarna.

Nu tittar man på om det går att skjuta upp större projekt. Målet är att pengarna ska räcka till att betala räkningarna i slutet av året.

– Vi för också en dialog med landskapet.

Läs mer i fredagens Nya Åland!