DELA
Foto: Stefan Öhberg

”Det känns gränslöst tokigt att öppna och stänga på mindre än en vecka”

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström beklagar på Hufvudstadsbladets I dag-sida idag regeringens beslut att återinföra gränskontrollerna mot Sverige efter bara några dagar.
Han skriver att gränskontroller återinförs mot Sverige samt en rad andra länder för länderna överskridit det smittotal om 25 per 100 000 de senaste två veckorna.

– Det är ingen hemlighet att diskussionerna var mycket jobbiga och att man därför nu tolkar gränsvärdet knivskarpt, skriver Mats Löfström.

Han anser att den strikta gränsen är för strikt för att kunna motiveras, även om man undantar arbetspendling.

– Det är knappast någon som vill åka till Stockholm för att sätta sig och trängas på tunnelbanan, även om fallen i Stockholm nu är på ungefär samma nivå som i Helsingfors. I stället finns det människor som exempelvis från Åland behöver föra sina hästar till veterinär, som vill hjälpa sitt barn med flytten till en ny studieort eller som har sin särbo på andra sidan havet. Träffar man sin partner på fel sida om gränsen väntar 14 dagars karantän, trots att de hållits inne i ett hus på en ort med noll aktiva fall.

Mer smitta inom landet

Han skriver att han som nybliven pappa vet hur viktigt det har varit för hans föräldrar att få träffa sitt nya barnbarn.

– Om vi hade bott i Sverige, vilket många finländare och ålänningar gör, hade 14 dagars karantän väntat på dem om de önskat träffa sitt nya barnbarn. Däremot skulle de nog få resa till S:t Michel, Jyväskylä eller Lahtis utan påföljder trots att de orterna har många fler registrerade fall per capita än många svenska orter, till exempel Stockholm.

Han avslutar med att vi bör bekämpa coronaviruset med god handhygien, fysiska avstånd, stanna hemma då man är sjuk, testning och spårning.

– Av de 24 000 inresande från Sverige till Åland i juli och augusti kom endast ett bekräftat fall. Det visar att gränserna borde kunna vara öppna som normalt utan större risk. Det skulle också hjälpa en begränsad turism och sjöfart. Det är nu gränslöst synd att gränskontrollerna mot Sverige återinförs så snabbt igen.