DELA

”Det känns eländigt”

Vd för den åländska resebyrån Axtours, Katarina Mörn, berättar att Nice är ett vanligt resmål dit många åker. Hon tycker att det är tungt att höra om vad som hänt.

– Jag vet inte hur man ska beskriva det. Det känns eländigt. Man tänker på hur hemskt det är för de som är där. Särskilt när det hände i ett festligt sammanhang, mitt i det gemytliga firandet, säger Katarina Mörn.

– Det är förstås ett turistområde, men också ett område som är starkt för fransmännen själva, säger Katarina Mörn.

Brukar ni ha mycket resor dit?

– Alla byråer bokar resor till det området. Men vi har ingen där just nu. Många privatpersoner bokar resor till området och vi använder ibland Nice flygplats som utgångspunkt för gruppresor.

Hur är ni förberedda för när sådant här händer?

– Vi är inte ett stort charterbolag som till exempel Fritidsresor, med en stor organisation som kan jobba med förberedelser också när det är lugnt. Men vi har samarbetspartners på plats i form av agenter, hotell och personer som kan hjälpa våra kunder, säger Katarina Mörn.

Har ni samarbetspartners just i Nice?

– Inte några nära samarbetspartners, men vi samarbetar med hotell och agenter. Inga personliga vänner. Men det är några jag ska maila och fråga att de är okej, säger Katarina Mörn.

Hur påverkar sådant här er verksamhet?

– Vi har inte upplevt att folk ändrat beteende. Vi har pratat lite om det och det kan ju hända att vi själva tänker att nja, det där kanske inte låter så bra och undviker att erbjuda resor till vissa platser. Sedan tror jag det är många som känner att man inte vill låta sig styras av sådana här händelser.