DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>OBEHAG Det här messet, det sjunde på kort tid, skickade mannen till kvinnan i augusti i fjol: ”10 år! Vad fort det går när man har roligt”. Texten anspelar förmodligen på att mannen sökt kontakt med kvinnan under många år mot hennes uttryckliga vilja.

”Det här är en varning – nu måste ni skärpa er”

Ett villkorligt fängelsestraff med lång prövotid – och en skarpt formulerad varning av tingsdomaren om att förföljelsen av kvinnan måste upphöra.

Det blev straffet för den man som stalkat samma kvinna sedan 1981.
Mannen har två gånger sedan 2008 dömts för besöksförbud och en gång, i september i fjol, dömts för brott mot besöksförbud mot kvinnan.

Alla domar har följts av överklaganden som tagits upp i hovrätten. Så gick det också med den senaste domen – den överklagades och hovrätten fastställde besöksförbudet i sitt beslut i januari i år.

Men förföljelsen går långt tillbaka i tiden, berättade kvinnan under hovrättsförhandingen. Hon satt då som målsägande för åttonde gången inför domstol och berättade ännu en gång om den rädsla och ångest hon kände varje gång mannen tog ny kontakt med henne.

I går satt hon i tingssalen för nionde gången, åter som målsägande mot samma man som hon aldrig har känt.

Den här gången gällde åtalet olaga förföljelse eftersom mannen under knappt två månader i somras, från 30 juni till 12 augusti, skickat åtta nya textmeddelanden på kvinnans telefon. Han åtalades också för att ha följt efter henne med bil och också fysiskt närmat sig henne och hennes bostad.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!