DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>UPP TILL KAMP Tidigare riksdagsledamoten Kimmo Kiljunen kämpar för att ändra det pensionsbeslut han själv var med och fattade 1995. Mera pension åt pensionärerna, är hans paroll i dag.

”Det finns pengar till höjda pensioner”

– Det finns hur mycket pengar som helst i våra pensionsfonder. Varför betalar man inte ut dem åt folk? I stället låter man pensionärerna bli fattigare ju äldre de blir, säger Kimmo Kiljunen som skrivit en bok i ämnet.
Kimmo Kiljunen är tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot. Han har ett varmt förhållande till Åland där hans syster konstnären Satu Kiljunen bor sedan lång tid tillbaka.

Förra veckan berättade Nya Åland om 84-åriga pensionären Lisa, som i verkligheten har ett annat namn, och hennes kamp för att få slantarna att räcka till vardagsutgifterna. Enligt Kimmo Kiljunen behöver det inte alls vara så – om staten skulle gå med på att ändra systemet med det brutna pensionsindexet som gör att pensionärerna får allt mindre pengar ju äldre de blir skulle pensionärer i Lisas situation kunna ha det betydligt bättre.

Dagens indexsystem drabbar också alla som inte ännu gått i pension.

– Storleken på pensionerna beror inte på hur det går för den finländska ekonomin. Det finns 183 miljarder euro i våra pensionsfonder, tre gånger mera än statens årsbudget på 54 miljarder euro.

70 procent av pengarna har investerats på börsen utomlands. 7 procent av pengarna har investerats i skatteparadis.

– Så det stämmer inte alls att landet inte har pengar till pensioner. 1995 fanns det 38 miljarder euro i pensionsfonderna, i dag är summan nästan fem gånger större.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!